10 scene de film care-ti vor transforma sufrageria in ring de dans

0
1504

Joben, pantofi de lac impecabili sau trening şi o şapcă supradimensionată? Nu, nu ne referim la costumul tău de Halloween, ci la secvenţele de dans care te-au făcut să sari din fotoliu şi să încerci câţiva paşi prin sufragerie.  

Aşadar, iată 10 filme după care ne-au sfârâit călcâiele la propriu de-a lungul timpului şi care ne-au provocat să ne şoptim în barbă "voi fi cândva dansator/dansatoare profesionistă".

 

1. Dansează cu ochii închişi

 

În Scent of a Woman dansul este folosit ca metodă pedagogică, însă lecţia ce trebuie învăţată este arta seducţiei. Colonelul orb Frank Slade (Al Pacino) este departe de a fi un profesor model. Acesta reuşeşte să seducă publicul şi să-şi impresioneze discipolul Charlie Simms (Chris O’Donnell) cu tangoul său impecabil, însă ceea ce pare o sărbătoare a vieţii este de fapt un ultim dans.

 

 

2. Întotdeauna învaţă de la francezi

Dacă n-ai văzut-o încă pe Brigitte Bardot în Et Dieu… créa la femme (And God created woman), atunci e timpul să vezi secvenţa dedicată la sfârşitul articolului şi să te opreşti apoi  direct la film. Rolul a fost ales cu grijă de soţul de atunci (Roger Vadim) al lui Brigitte Bardot tocmai pentru a o transforma pe BB într-un sex simbol. Tactica i-a reuşit dar în primul rând datorită mişcărilor de dans înnebunitoare ale lui Brigitte, fostă balerină aspirantă înainte de a deveni actriţă. Dincolo de transfigurarea în dans a energiei sexuale, muzica bună şi dansul în contratimpul ritmului muzicii fac Et Dieu… créa la femme un film mai mult decât senzual.

 

 

3. Poveştile frumoase încep cu un dans în miez de noapte

 

Orice clasament dedicat filmelor despre dans riscă să devină o odă închinată lui Fred Astaire, însă de data aceasta nu vom spune nimic despre Swing Time sau Shall We Dance, şi ne vom limita la Top Hat. In Top Hat Fred Astaire şi Ginger Rogers se îndrăgostesc, se despart şi se regăsesc în paşi de dans, reuşind să descurce până la urmă firele încurcate ale unei confuzii identitare.

 

 

4. Dacă nu ai inspiraţie caută un club de jazz

 

Ei bine, vei spune, încă un film cu Fred Astaire, deja vă încălcaţi promisiunile! De fapt, în Funny Face Audrey Hepburn este cea care acaparează scena. In fond, când vine vorba de dans, pe lângă tehnică este întotdeauna nevoie şi de un strop de nebunie, iar tânăra Jo Stockton (Hepburn), modelul de ocazie care, în numele filosofiei, se supune  supliciului de a participa la o prezentare de modă pariziană, nu poate fi acuzată că i-ar lipsi vreuna dintre cele două.  

 

 

5. Dacă sufrageria e prea mică, dansează afară

 

Dintr-un asemenea clasament nu putea lipsi clasicul  Singing in the rain. Deşi titlul filmului se referă mai degrabă la bucuria de a cânta, cântecul nu este decât un pretext pentru dans. Toamna ploioasă care ne aşteaptă  îţi va părea simpatică după ce-l vei urmări pe Don Lockwood (Gene Kelly) trecând în paşi de step de la lumea filmului mut la cea a filmelor cu sunet. Nu ai nevoie decât de o pereche de pantofi de step şi de o umbrelă pentru a te bucura de primele picături de ploaie.

 

 

 

6. E nevoie de un profesionist pentru a dansa ca un amator

 

Totuşi, nu întotdeauna violenţa explicită a filmului este transpusă în dans. Scena în care Mia (Uma Thurman) dansează twist plictisită împreună cu unul dintre asasinii aflaţi în slujba soţului său este remarcabilă prin atmosfera ireală pe care mişcările celor doi dansatori, parţial sedaţi, o creează. Paradoxal, este nevoie de dansatori cu experienţa lui John Travolta (Grease, Saturday Night Fever) pentru a reda degajarea specifică amatorilor.

 

 

7. Primul dans e mai important decât crezi

 

Există întotdeauna o legătură între caracterul dansatorului şi tipul de dans ales. Dacă în Pulp Fiction, Vincent Vega (John Travolta) dansează twist cu aceeaşi detaşare cu care ucide, Saraghina, întruchiparea senzualităţii în 8 and ½, alege o rumba.

 

 

8. Dansează cu cel mai bun prieten

Ecranizarea romanului lui Nikos Kazantzakis, în care Anthony Quinn se transformă pentru câteva ore în Alexis Zorba, nu are nevoie de un rezumat pentru a fi înţeles, câţiva paşi şi câteva acorduri muzicale sunt suficiente. In fond, dansul lui Zorba şi al lui Basil (Alan Bates) reduce la esenţă drumul pe care acesta din urmă îl parcurge odată ajuns în Grecia. Urmându-l pe Zorba în dans şi în viaţă, Basil sfârşeşte prin a reînvăţa să trăiască.

 

 

9. Sufrageria pare mai mare atunci când dansezi

 

Nu doar tangoul necesită o coordonare desăvârşită, şi în break-dance orice dezechilibrare poate fi fatală. Fish Tank reuşeşte să se îndepărteze de filmele-clişeu  în care orice rivalitate se rezolvă printr-o competiţie de  break-dance în care adolescenţii zboară prin aer asemenea protagoniştilor din Crouching Tiger Hidden Dragon. Dansul este refugiul Miei (Katie Jarvis), o adolescentă de 15 ani care încearcă să supravieţuiască într-un cartier sărac din Essex. Ca orice lucru din lumea strâmtă a tinerei, dansul presupune o permanentă confruntare cu propriile limite, însă libertatea dobândită în ciuda zidurilor care par să o înconjoare este o recompensă  pe măsură.

 

 

9. Sincronizarea e totul

Nu putem spune în ce constă farmecul secvenţelor de dans, singura certitudine este că nu există o formulă magică. Adesea, filmele în care dansul este aşezat în centrul universului eşuează în kitsch şi uitare, în timp ce scurte secvenţe ca cea din Bande à part  rămân cu noi pentru totdeauna.

 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here