5 lucruri faine pe care le-am văzut la Muzeul Cotroceni

0
2285

(Foto: www.paginadebanci.ro)

Muzeul Cotroceni face parte din Palatul Cotroceni a.k.a. locul unde lucrează Președintele României a.k.a. clădirea aia de pe un deal de la Politehnică cu ziduri denivelate, și este un loc must see pentru orice împătimit al istoriei întrucât acesta a fost reședință regală înainte de venirea comuniștilor la putere și păstrează în mare măsură forma de atunci – cu excepția bisericii din curte care a fost reconstruită complet.

Iată cinci lucruri faine pe care le poți vedea la Muzeu.

 1. Holul superb de la intrare a fost construit după aspectul celui de la Opera din Paris. Este imens, foarte bine luminat și îți da senzația că pot răsări domni și doamne îmbrăcați în haină de gală în orice moment din capătul scărilor. Dacă s-ar face un film după Cenușăreasa, scena cu pierdutul pantofului ar putea fi filmată lejer pe scările alea.

  cotroceni21
  Cadrul perfect pentru Cenusareasa (Foto http://infotravelguide.ro/)
 2. Biserica unde poți să participi la slujbe (dacă asta e chestia ta). Intrarea e gratis , dar tot trebuie să treci de un punct de securitate stil detector de metale de la aeroport și verificare carte de identitate pentru asta. Așa că, în cazul în care chiar vrei să mergi la o ceremonie religioasă acolo, cel mai bine e să lași acasă spray-urile și restricționează la minimum cantitatea de metal din buzunare. Biserica a fost ctitorită de Șerban Cantacuzino și demolată de Ceaușescu pentru ca apoi să fie reconstruită în 2003 la insistențele și cu susținerea descendenților familiei Cantacuzino.
 3. Acolo poți vedea Cumințenia Pământului. Grupul nostru nu s-a intersectat cu președintele României, însă am întâlnit pe cineva la fel de impunător, Cumințenia Pământului. O știți, este sculptura aceea foarte “scumpă” a lui Brâncuși pentru care statul român face chetă printre oamenii de rând. Dacă vă bate gândul să donați bani pentru achiziția ei, vă recomand să o vedeți și live pentru a ști pe ce dați banii.

  constantin-brancusi-cumintenia-pamantului_1
  Donatiile se pot face pana pe 30 septembrie 2016 (Foto Rfi)
 4. Una dintre camerele de rugăciune arată ca un bordei fantasy. Una dintre camerele adiacente unuia dintre dormitoarele regale menită pentru rugăciune beneficiază de un aspect foarte special. Este foarte micuță și înghesuită, ca o grotă captușită cu lemn cu o fereastră încadrată de un fronton mare de lemn cu motive unduitoare cu diverse animale care par să deschidă calea către o altă lume – a zânelor – bănuiesc eu. Camera era folosită pentru meditație și rugăciune de către regina Măria și este bazată pe forma bisericuțelor de lemn norvegiene. E foarte atipică în comparație cu celelalte camere, care, deși fabuloase și regale ca aspect, se bazează pe stiluri vest-europene.
 5. Mai tot mobilierul care nu a putut fi distrus după abdicarea regelui e încă acolo. Da, aceasta e o parte neplăcută a istoriei noastre. Așa cum Palatul Primăverii a fost vandalizat și furat după Revoluție, la fel a pățit și Palatul Cotroceni în 1948, după abdicarea regelui Mihai I. Paturile din camerele regilor și reginelor, mesele și coloanele de marmură albă sau gri ce cântăresc tone sau sute de kilograme n-au fost arse sau furate în 1948 fiindcă nu au putut fi cărate afară și acum noi ne putem minuna de masivitatea lor.
numai cenusareasa ar putea intra in ei (2)
Numai Cenusareasa ar putea intra in ei

    Bonus: În perioada aceasta, până pe 29 mai, se poate vizita la  Muzeului Naţional Cotroceni expoziția “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic”. Aceasta prezintă două colecţii particulare de haine și accesorii feminine de epocă aparținând Iuliei Gorneanu şi Oanei Creţu. Sunt haine superbe și adorabile care demonstrează prin dimensiunile lor cum arătau femeile de atunci – în principiu mignone și cu talie de viespe. Nu știu dacă hainele s-au micșorat sub greutatea anilor sau nu, dar sunt slabe șanse ca pantofii să fi intrat la apă așa ușor. Erau atât de mici că am senzația că 70% din femeile din grupul meu de vizită nu ar fi intrat în ei, inclusiv eu. Poate doar dacă și-ar tăiat degetele de la picioare ca surorile vitrege ale Cenușăresei din basm. Uite alt element care s-ar putea folosi pentru ecranizarea Cenușăresei! Practic, tot ce mai trebuie e cameră de filmat, că restul e deja acolo…

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here