7 Days in Havana – muzica, dans, rom

0
985

Mergand pe urmele proiectului Paris, je t’aime,filmul 7 Days in Havana combina 7 povesti cu stiluri diferite pentru a creiona portretul unui oras eclectic si cu un ritm propriu. Filmul este un proiect colectiv a 7 regizori, inclusiv Gaspar Noé si Benicio del Toro, al doilea contact cu lumea cubaneza pentru del Toro, dupa filmul lui Steven Soderbergh, Che (2008). Pelicula prezenta in competitia Un Certain Regard, de la Festivalul de Film de la Cannes, reuseste sa surprinda spiritul cubanez intr-un mod foarte natural, fiind compusa din sapte scurt metraje, fiecare spunand povestea unei zile a saptamanii.

Luni este ziua lui Benicio del Toro, al carui film il are in centru actiunii pe Teddy, un tanar american care ajunge in Cuba pentru un festival de film, insa devine partasul unei aventurii cliseistice, prins fiind in viata de noapte cubaneza: neintelegeri cu travestitii, abuz de alcool si incercari nereusite de a impresiona femeile (si prostituatele).

Marti, se pastreaza atmosfera imbibata in alcool a cluburilor cubaneze. In filmul regizorului argentinian Pablo Trapero, Emir Kusturica se joaca pe sine. Pelicula aduce in prim-plan pasiunea pentru muzica a cubanezilor si spune povestea unui regizor european celebru care ajunge in Havana pentru a-si ridica un premiu la acelasi festival la care ar fi trebuit sa participe si personajul primului scurtmetraj si are o noapte de pomina.

Despre muzica este vorba si in filmul de miercuri care spune povestea unui cuplu talentat: ea – o cantareata de succes, el – un fotbalist de baseball. Actorul Daniel Brühl (Inglorious Basterds, Good Bye, Lenin!) vrea insa s-o convinga pe Cecilia sa plece cu el in Spania, sa cante pe vas, obligand-o sa aleaga intre cariera si dragostea.

Daca filmul lui Julio Medem arata dorinta unori tineri cubanezi sa plece din tara, pelicula lui Elia Suleiman aduce cealalta perspectiva, spunand povestea unui turist palestinian pasionat de discursurile politice ale lui Fidel Castro. Scurt metrajul e o comedie de situatie, fara prea multe dialoguri, cu o atmosfera relaxata.

In opozitie cu istorisirea regizorului palestian, este filmul de vineri. Povestea lui Gaspar Noé (Ireversibil, Enter the Void) ii are in centru pe doi parinti care incearca prin ritualuri tribalice sa isi "exorcizeze" fiica de orientarea homosexuala. Actiunea se petrece intr-o atmosfera apasatoare, amplificata de loviturile de toba care urmaresc fiecare gest al ritualului.

Filmul de sambata aduce tot o poveste despre doi parinti. Filmul se intrepatrunde cu pelicula lui Julio Medem, readucand-o pe ecran pe Cecilia.

Lasand la o parte carentele scenaristice legate de dialogurile artificiale si melodrama sporita fara rost, 7 Days in Havana este un portret al unui oras asa cum il stim din cultura populara: colorat, cu o atmosfera vie, naturala si cu oameni pasionali si pasionati de dans si muzica. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here