Afisul Polonez – Secolul XXI


Cand: 11 Mar - 29 Mar 2015
Ora:18:00
0
660

Institutul Polonez în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București inaugurează expoziția Afișul polonez. Secolul XXI printr-un vernisaj ce va avea loc la UNAgaleria pe 11 martie 2015, la ora 18:00. Lucrările prezentate cuprind aproape o sută de afișe semnate de trei graficieni, reprezentanți ai generației tinere și medii ai Școlii Afișului Polonez: Tomasz Boguslawski, Ryszard Kajzer, Sebastian Kubica.

Expoziția a fost prezentată în decursul anului trecut la Târgul-Jiu, Suceava, Galați și Sibiu, iar anul acesta, la Oradea. Cei trei graficieni expuși fac parte dintre cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi, participând la multe expoziții individuale și colective în întreaga lume, fiind laureați ai mai multor premii și distincții la concursuri poloneze și internaționale.

De la sfârșitul anilor ’50, Polonia s-a facut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate naționala datorită graficienilor foarte talentați precum Henryk Tomaszewski, Jozef Mroszczak, Jan Mlodozeniec, Waldemar Swierzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți alții. În anul 1966, în Polonia a avut loc Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din lume, iar în 1968 s-a deschis la Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului ramâne înfloritoare în această țară, fiind un comentariu și o interpretare artistică a societății.

Expozitia Afisul polonez. Secolul XXI poate fi vizitata pana pe 29 martie 2015.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here