Anim’est 2012 – a saptea editie

0
457

Intre 5 si 14 octombrie, se va desfasura a saptea editie Anim'est Festival International de Animatie, unul din cele mai reusite festivaluri de film bucurestene si singurul festival de film de animatie din Romania.  Gasesti mare parte din trailer/teaser -ele celor 50 de filme din competitie la finalul articolului.

ParaNorman este comedia animata care deschide Festivalul, urmarind aventurile unui baietel cu o abilitate neobisnuita – poate vedea si vorbi cu spiritele. Filmul este produs de scenaristii succesului Coraline.

In a doua zi a Festivalului avem parte de cea mai neruşinată surpriză: 2012 aduce în premieră evenimentul special dedicat kitsch-ului si eroticului The Night of the Animated Bad Taste. Pe 6 octombrie, de la ora 23:00, la cinema Patria, vom vedea o colectie delicioasa de dubiosenii animate: de la clipuri pornografice de la începuturile cinematografului până la caricaturi, filme underground sau stereotipuri comerciale, trailere, ambiţii artsy eşuate, clipuri Beatles re-animate în stil Hanna & Barbera, variantele sovietice ale lui Goofy, Captain America sau Popeye ca răspuns la „disneyficarea globală” sau reclame ratate la produse junk food celebre în anii ’30.

COMPETITIE SCURTMETRAJ

În competiţia internaţională de scurtmetraj, 45 de titluri se vor întrece pentru Marele trofeu Anim’est. Filmele provin din ţări cu tradiţie în animaţie ca Franţa şi Japonia şi până în Etiopia, trecând prin Spania, Marea Britanie, Germania, Olanda, Norvegia, Letonia, Rusia, Austria, Belgia, Polonia, China, Noua Zeelandă, Australia, Chile, Mexic şi Iran.

COMPETITIE LUNGMETRAJ

In competitia Anim'est dedicata lungmetrajului au fost selectate 5 filme, care aduc tot atâtea tehnici de animaţie, trecând prin rotoscoping, anime, 3D sau animaţie stop-motion cu păpuşi:

Alois Nebel

Regizor: Tomáš Luňák
Tara: Cehia | An: 2011 | Durata: 84 minute

Alois Nebel este controlor de trafic feroviar într-o mică staţie de cale ferată la graniţa Cehoslovaciei cu Polonia. Atunci când se lasă ceaţa, se trezesc la viata fantomele locului – o regiune a carei populatie germana a fost umilita in mod repetat la sfarsitului celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Călătoria către Agartha | Children Who Chase Lost Voices from Deep Below

Regizor: Makoto Shinkai
Tara: Japonia | An: 2011 | Durata: 116 minute

Animatia independenta a lui Makoto Shinkai interpreteaza mitul coborarii in infern populandu-l cu zeitati shinto. După moartea tatălui său, Asuna este atacată de un monstru, dar Shun, un băiat ciudat care pretinde că vine din legendarul ţinut al zeilor, o salveaza. 

Scund, chel şi gras | Fat, Bald, Short Man

Regizor: Carlos Osuna

Tara: Columbia | An: 2011 | Durata: 97 minute

Antonio, virgin de varsta mijlocie, ironizat de colegi si exploatat financiar de propriul frate, invata sa accepte schimbarea. 

Selkirk, adevăratul Robinson Crusoe

Regizor: Walter Tournier
Tara: Uruguay, Argentina, Chile | An: 2012 | Durata: 80 minute 

Selkirk este ofiţerul navigator al galionului britanic Esperanza în căutare de comori in Marile Sudului. Deloc iubit de echipaj şi de căpitan, Selkirk este abandonat pe o insulă pustie, unde învaţă să lase la o parte dorinţa de răzbunare şi să privească lumea cu alţi ochi.

Tată, sunt o zombi | Daddy I'm a Zombie

Regizor: Ricardo Ramón, Joan Espinach

Tara: Spania | An: 2011 | Durata: 80 minute 

Dixie este o adolescentă neinteleasa si rebela. Abandonată de cea mai bună prietenă şi umilită de băiatul viselor sale, Dixie fuge în pădure în timpul unei furtuni teribile. Dupa ce este lovita de o creanga de copac, Dixie se trezeste îngropată în cimitir si devenită o zombi.

Tara invitata din acest an este Germania. Organizatorii anunta 2 programe speciale de scurtmetraj si doua proiectii de lungmetraj dedicate lucrarilor germane. Vor fi proiectate: 

– German Animated Film: Between Art, Politics and Propaganda – o colectie de filme de scurtmetraj dintre anii 1917 si 1990 ce realizeaza un adevarat istoric politic al Germaniei, incluzand perioada nazista si pana la divizarea interna intre Est si Vest. Influentele evenimentelor de natura politica si sociala asupra creatiilor de animatie vor putea fi urmarite  in filme de propaganda (John Bull) si ajungand pana la reclame care promoveaza protectia impotriva moliilor.

In acest program, va putea fi urmarit si Semicolon Ballet de Herbert Seggelke, un film din 1943, realizat prin tehnica picturii direct pe film.

– Cu "Zeitgenossen" – Selected German Animated Films from 1990 until now este adusa in festival crema animatiei germane din ultimele decenii, printre care si Balance in regia fratilor Wolfgang si Christoph Lauenstein, o animatie cu papusi, laureata a premiului Oscar pentru scurtmetraj in 1990.

– Lungmetrajele germane din cadrul festivalului sunt The Adventures of Prince Achmed (Lotte Reiniger, 1926) si cel mai vechi lungmetraj de animatie care s-a pastrat pana in prezent, urmand The Conference of Animals (Curt Linda, 1969) – primul lungmetraj de animatie color din cinematografia germana.

Festivalul invitat in 2012 este Stuttgart Animation Festival, eveniment cu o vechime de 30 ani (impliniti in 2012), care va prezenta la Anim'est o selectie de scurtmetraje alese din cadrul propriei competitii.

HFF Postdam este scoala invitata la aceasta editie Anim'est, care va prezenta o selectie din cele mai proaspete productii ale sale. Unele dintre ele le veti recunoaste din programul Festivalului de anul trecut, cum ar fi Weiß kein Weiß (Anna Bergmann, 2010), avand acum ocazia sa vezi cum au fost realizate – programul Postdam se va incheia cu Making Of Flamingo Prideprezentat de regizorul Tomer Eshed, scurtmetraj care a luat Premiul Publicului la Anim'est 2011.

Biletele costa 10 lei. Exista si optiunile abonamentelor cu 10 proiectii – 75 lei, 5 proiectii – 40 lei,  Festival Pass – 150 lei. Pentru alte evenimente din cadrul Festivalului, consulta lista de aici.

Detalii despre sectiunea dedicata animatiei pentru copii, consulta Minimest.

Programul proiectiilor.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here