BIEFF 2012 – Festivalul International de Film Experimental

0
582

BIEFF, singurul festival de film experimental din Bucuresti, revine intre 20 si 25 noiembrie 2012 cu cea de-a treia editie si multe proiectii de avangarda, in cadrul cinematografelor Elvira Popescu si Scala. Festivalul este recomandat de parteneriate prestigioase cu alte festivaluri internationale de film sau muzee de arta care vor trimite la Bucuresti filme din propriile colectii.

Incepand cu editia din 2012, Presedintele onorific al festivalului este regizorul Peter Greenaway (invitat special al editiilor anterioare), ceea ce spune deja foarte multe despre calitatea si pretentiile festivalului. Printre cele mai importante filme artistice ale sale se numara Drowning by Numbers, 8 1/2 Women, The Pillow Book, The Cook The Thief His Wife and Her Lover, The Belly of An Architect, Greenaway realizand alte 50 de scurtmetraje si filme documentare in decursul carierei.

 

Daca ne referim tot la calitate, BIEFF se lauda pe buna dreptate cu un parteneriat cu Muzeul National de Arta Moderna Centre Pompidou din Paris. Datorita acestui parteneriat vei putea vedea in acest an din colectia Centre Pompidou cateva filme de referinta pentru curentul suprarealist.

In primul rand este vorba de Un Chien Andalou al lui Salvador Dali si Luis Bunuel – cel mai cunoscut film al genului, o colectie de imagini ce exploreaza realitatile subconstientului uman, inspirata chiar de visele celor doi artisti.

La Coquille et le clergyman/ The Seashell and the Clergyman (r: Germaine Dulac, 1928), un scurtmetraj experimental frantuzesc in care regizoarea abordeaza frustrarile sexuale ale unui preot inamorat de sotia unui general.

Vormittagsspuk/ Ghosts Before Breakfast (r: Hans Richter, 1928) infatiseaza, fara o linie narativa clara, un soi de rebeliune a mai multor obiecte casnice printr-un amestec de cadre live action si animatie stop motion.

L’Etoile de Mer/ The Starfish (r: Man Ray, 1928) urmareste dinamica unui cuplu, a carui poveste este imbogatita si liricizata prin imagini simbolice, scene deformate sau filmate uneori defocalizat.

 

De asemenea, colaborarea mai veche cu Quinzaine des Realisateurs – sectiune a Festivalului de la Cannes, aduce si in acest an un program special de scurtmetraje ce au avut premiera la Cannes, care include laureatul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj la editia din 2012:

The Curse (r: Fyzal Boulifa), povestea unei tinere dintr-un mic sat marocan foarte conservator asupra relatiilor dintre barbati si femei. Fata este obligata sa parcurga distante mari prin desert pentru a se intalni cu iubitul ei in secret, dar este surprinsa de un baiat din sat si devine victima santajului unui intreg grup de copii, ajungandu-se la urmari tulburatoare.

Aici poti urmari un interviu cu producatorul scurtmentrajului, Gavin Humphries.

 

Revine la BIEFF 2012 si Festivalul International de Scurtmetraj de la Oberhausen, Germania, cu un program care include castigatorii editiei din 2012.

Marele Premiu Oberhausen 2012 a fost adjudecat de scurtmetrajul Snow Tapes (r: Mich’ael Zupraner). Publicul va putea urmari simultan doua ipostaze ale aceleiasi familii palestiniene. Prima arca reprezinta un material realizat chiar de acestia la cererea regizorului, filmat in timpul unei confruntari violente cu un grup de israelieni; al doilea segment surprinde reactiile si comentariile lor vizavi de incident in timp ce vizioneaza materialul filmat.

Extrase din Snow Tapes poti vedea aici.

 

Una din premierele acestei editii o reprezinta colaborarea BIEFF cu Studioul National de Arta Contemporana  Le Fresnoy, unul dintre cele mai cunoscute laboratoare de film experimental si arta vizuala ale Frantei.

Proiectiile Le Fresnoy includ un scurtmetraj al artistei vizuale de origine romana Eliza Muresan, La pierre de sel/ The Salt Boulder. Desi subiectul nu este nimanui strain – impresii asupra tragediei regimului comunist roman al anilor '50 –  abordarea simbolica, de natura arhitecturala, se anunta interesanta.

 

Cinematograful austriac este si el prezent la BIEFF in noiembrie, prin selectia impresionanta de scurtmetraje pusa la dispozitia publicului odata cu parteneriatul cultural dintre BIEFF si SIXPACKFILM, cel mai important promotor al cinema-ului contemporan experimental din Austria.

Amintim din aceasta serie si un favorit al publicului, cum s-a putut observa la numeroasele festivaluri la care a participat: scurtmetrajul Apnoe (r: Harald Hund, 2011), ultima parte a unei trilogii in care oameni si situatii obisnuite sunt aduse in sfera absurdului.

Mai jos gasesti fragmentele altor doua scurtmetraje din aceeasi sectiune BIEFF dedicata filmelor austriece: Body Trail (r: Willi Dorner si Michael Palm, 2009) si Stick Climbing (r: Daniel Zimmerman, 2010).

 

In cadrul festivalului va fi proiectata si o selectie din repertoriul de documentare experimentale prezentat de "Cannes-ul documentarelor" (PARADOCS), cum e supranumit IDFA – Festivalul International de Film Documentar Amsterdam.

Inca un nou parteneriat, de data aceasta cu Reteaua Europeana a Asociatilor Tineri Profesionisti de Cinema (NISIMASA) se va concretiza si intr-un workshop de film experimental.

Toate acestea vor avea loc  in numai cele 5 zile ale BIEFF 2012.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here