Castigatorii Festivalului de Film de la Berlin 2012

0
914

Aseara s-au anuntat castigatorii Festivalului International de Film de la Berlin. In competitia oficiala s-au aflat 18 lungmetraje, dintre care 9 au fost premiate de juriul condus in acest an de regizorul Mike Leigh (Another Year, Naked). Asadar, Ursul de Aur pentru cel mai bun film, marele premiu al Festivalului, a fost castigat de productia italiana Cesare deve morire, film pe care l-am remarcat si noi cand am anuntat nominalizarile.

Se poate observa usor ca aproape toate filmele premiate trateaza cazuri sociale produse de saracie, rasism sau probleme politice. 

URSUL DE AUR:  Cesare deve morire

O docu-drama alb-negru regizata de Paolo si Vittorio Taviani, cu un subiect original: interpretarea piesei lui Shakespeare Iulius Cezar de detinutii dintr-o inchisoare de mare securitate.

URSUL DE ARGINT – GRAND PRIX:  Just The Wind

Opera regizorului ungur Bence FliegaufCsak a Szel (Just The Wind) este inspirata din povestea adevarata a asasinarii unei familii de tigani din Ungaria.

URSUL DE ARGINT – CEL MAI BUN REGIZOR:  Christian Petzold pentru filmul Barbara

Este filmul regizorului german Christian Petzold care urmareste viata in Germania socialista si frica de a nu fi subiectul securitatii RDG-iste. Christian Petzold este la al 11-lea film si la al treilea prezent la Berlinale.

URSUL DE ARGINT  – CEA MAI BUNA ACTRITA:  Rachel Mwanza in Rebelle (War Witch) 

Rachel Mwanza primeste premiul pentru debutul in filmul Rebelle, al regizorului Kim Nguyen, despre filmul civil din Congo. 

URSUL DE ARGINT – CEL MAI BUN ACTOR:  Mikkel Boe Folsgaard           URSUL DE ARGINT – CEL MAI BUN SCENARIU:   Nicolaj Arcel si Rasmus Heisterberg, ambele pentru filmul A Royal Affair

Ambele premii au fost primite de drama daneza A Royal Affair, a regizorului Nikolaj Arcel, care este un thriller istorico-politic despre un medic cu viziune din secolul al XVIII-lea, ce aplica in societatea daneza ideile iluminismului: libertatea cuvantului si a presei, abolirea torturii, reformarea educatiei.

URSUL DE ARGINT pentru realizare artistica extraordinara:  Lutz Reitemeier pentru imaginea filmului White Deer Plain (Bai lu yuan)

White Deer Plain este filmul chinezesc  al regizorului Wang Quan'an, care a castigat in 2006 Ursul de Aur cu filmul Tuya's Marriage

Premiul Alfred Bauer, acordat in memoria fondatorului festivalului, pentru inovatie artistica:  Tabu

Este filmul regizorului portughez Miguel Gomes, un film nostalgic amestecat cu ironie si umor despre drama unei femei si istoria artei cinematografice.

URSUL DE ARGINT – PREMIU SPECIAL:  Ursula Meier pentru L'enfant d'en haut (Sister)

Filmul Sister, al regizoarei elvetiene Ursula Meier, spune povestea a doi copii saraci care fura schiuri dintr-o statiune de lux din Muntii Alpi.

URSUL DE AUR ONORIFIC:  Meryl Streep, premiata pentru intreaga cariera

Meryl Streep a primit Ursul de Aur onorific pentru intreaga cariera, prilej pentru proiectia ultimului ei film, The Iron Lady.

Cinematografia romaneasca a fost si ea prezenta la Berlin in diverse sectiuni ale festivalului, dar fara niciun film in competitia oficiala: Toata lumea din familia noastra (regizor Radu Jude), Diaz – Don't Clean Up This Blood (regizor Daniele Vicari, coprodus de romanul Bobby Paunescu), Cristian (regizor Tudor Giurgiu). 

Gasesti pe Postmodern aici toate filmele nominalizate la Festival in acest an.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here