Cea mai veche meserie din lume – top 5

0
860

Prostituata este unul din personajele cele mai interesante pentru scenaristi si regizori (se pare ca are un potential narativ foarte viguros): apare in filme de duzina intr-o inflatie grotesca, dar si in filme bune. Mai ales prin filmele din ultima categorie s-au amprentat in imaginarul cinematografic cateva "exemplare" deochiate, adica excentrice, "larger than life", dar si unele care intra in categoria prostituate "cu inima buna", fara chemare pentru "meserie", care au ajuns sa-si vanda nurii printr-un accident.

Cele din prima categorie raspund viziunii comune de femeie-tarfa-in-pat, in timp ce cealalta tipologie tine de femeia delicata, care nu trebuie atinsa nici cu o floare. 

8 1/2 – prostituata á la carte

Cand ma gandesc la prostituata par excellence, care isi asuma cu placere si voluptate rolul de obiect sexual, ma gandesc in primul rand la Saraghina, femeia fara inhibitii pentru care Guido, alter ego-ul regizorului Federico Fellini, fugea de la scoala in copilarie pentru a o vedea dansand lasciv. Saraghina este o hoasca grasa, cu parul incalcit mai ceva ca serpii meduzei, dar reprezinta sexul asa cum e vazut de un copil: "grotesc, dar si seducator pentru cineva atat de inocent", dupa intentia lui Fellini.

In treacat fie spus, Fellini a fost bantuit de imaginea prostituatei pana la a realiza un film dedicat unei tarfe, aflate intr-un context la fel de vechi ca meseria ei, exploatata si apoi abandonata de barbati: Cabiria, din Le Notti di Cabiria.

Belle de jour – prostituata din blazare

Severine este sotia unui tip cu pedigree burghez de cea mai buna calitate, care are tot ce isi poate dori: o casa draguta, haine frumoase, iesiri in oras. Dar Severine este plictisita de "peisajul" comun si nu poate sa se gaseasca pe ea insasi decat in iesirile de dupa-masa, cand merge la un bordel pentru a se prostitua. Tacuta, rece, impenetrabila emotional, depaseste orice tabu din buna-crestere burgheza pentru a se culca cu tot felul de specimene masculine, unul cu gusturi sexuale mai ciudate decat urmatorul.

Dar cu adevarat interesante in film sunt fanteziile ei: legata de un copac si biciuita de oamenii lui Pierre, sotul, si apoi violata pentru a fi pedepsita,  sau legata de un stalp si apoi improscata cu noroi pe fata. Severine este cea mai intelectuala si idealista dintre toate prostituatele: ii place ideea de a se vinde.

L.A. Confidential – prostituata femme fatale

Coruptia, crima, prostitutia nu se pot face in Los Angeles-ul anilor de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial decat "in grand style". In L.A. Confidential, Lynn (Kim Basinger) este o prostituata de lux, care vorbeste si isi misca soldurile ca starul hollywoodian Veronika Lake. Bomba blonda (onduleuri vintage, buze pline rosii, rochii vaporoase sexy) cu voce soptita nu este un accident, impersonarea in starul hollywoodian este gandita pentru clientii sofisticati ce vin la stabilimentul Fleur de Lis. Dincolo de personaj, Lynn chiar este o femme fatale, o prostituata periculoasa care ii joaca pe toti pe degete fara sa isi piarda nicio secunda siguranta de sine.

Sleeping Beauty – prostituata Lolita

Lucy este o studenta cu fizic delicat care isi asuma rolul de jucarie sexuala pentru a se putea intretine la facultate. Cu sangele rece si inconstienta naivului, Lucy trece de la a servi dezgolita (mai ca iti aminteste de scenele din Eyes Wide Shut) bautura si mancare in casele bogatilor, pana la a bea potiuni dormitive care o transforma intr-o prostituata de basm, o Frumoasa din Padurea Adormita, lasata in voia unor batrani impotenti doritori sa miroasa si sa simta frumusetea tineretii. Lucy este prostituata absoluta, care renunta la orice control in schimbul banilor. Filmul Sleeping Beauty a fost realizat anul trecut (2011) de australianca Julia Leigh.

Leaving Las Vegas – prostituata salvatoare

Sera (Elisabeth Shue), imbracata in corsete elisabetane mai mult decat sexy (realizate de britanica Vivienne Westwood),  lucreaza ca prostituata in Las Vegas pentru un peste violent provenit din Europa de Est. Desi profesionista, este genul de prostituata cu inima de aur, care se hotaraste sa il salveze pe Ben (Nicolas Cage), o cauza pierduta prin definitie. Dar Sera vrea sa il salveze si, implicit, sa se salveze pe ea insasi.

Maine urmeaza partea a doua a topului, cu alte 5 prostituate. Pot sa iti spun cine nu sunt, nu este Jodie Foster din Taxi Driver si nici Julia Roberts din Pretty Woman.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here