Comorile Chinei – Soldatii de teracota in vizita la Bucuresti

0
643

A fost odată ca niciodată un despot împărat, ce le-a ordonat  supușilor să îi construiască un mormânt măreț, demn de primul conducator al Chinei. Și cum mormântul trebuia protejat, din argilă arsă si smălțuită a fost făurită o armată de opt mii de soldați. Asta se întâmpla acum mai bine de două milenii.

Astăzi, putem admira și noi o mică parte din măiestria meșteșugarilor chinezi în holul principal al Muzeului Național de Istorie. Patru soldați și un cal, din cele 8000 de piese ale armatei de teracotă descoperită în anii ’70 și alte câteva zeci de obiecte reprezentând vase de bronz, ceramică sau porțelan, obiecte de decor funerar, basoreliefuri și altele, alcătuiesc expoziția de la București.

Călătoria în istoria Chinei începe în jurul anului 4000 î. Hr. cu prima parte a expoziției, nașterea civilizației. Cu fiecare vas din neolitic sau de bronz ți se derulează în fața ochilor o scenă a culturii primitive: oameni în jurul mesei bând licori din orez fermentat sau desfășurând tot soiul de ritualuri străvechi. Vasele, detaliat decorate, parcă anunță încă de pe atunci bogăția ornamentală  a obiectelor din zielele noastre. Însă sunt spectaculoase ținând cont de epoca în care au fost realizate.   

Înaintând prin fața vitrinelor, ajungi la partea în jurul căreia se învârte întreaga expoziție: obiectele descoperite în mormântul împăratului Qin Shi Huangdi, în mijlocul cărora tronează, bineînțeles, faimoșii soldați de teracotă. Un general, un infanterist, un arbaletrier, un conducător de car de luptă și un cal, toți lucrați cu cea mai mare atenție și migală și fiecare diferit prin expresia feței și prin veșmintele purtate. Citind descrierea și aflăndu-le povestea îți este greu să nu îi privești mai apoi prin prisma caracterului lor monumental. Fidelitatea reproducerii fiecărui soldat până în cel mai mic detaliu este într-adevăr ceva deosebit. Și când realizezi că sunt 8000 la numar (din care o mică parte prezentă la București) și că au fost construiți acum 2000 de ani…   

Mai departe, te lași purtat pe Drumul Mătăsii, printre anii primului mileniu d. Hr. din istoria Chinei. Cu statui înfăținșându-l pe Buddha, această parte a expoziției ține să reliefeze răspândirea budismului favorizat de comercializarea până în vestul Europei a mătăsii. Tot aici sunt expuse și sculpturi lucrate în basorelief reprezentând câțiva cântăreți.

Expoziția nu ar fi completă dacă nu am putea admira vestitele porțelanuri chinezești. De pe vremea Chinei Imperiale, atunci când arta porțelanului atinge apogeul, te vor încânta câteva obiecte de valoare, bogate în ornamente și culori. Iar ceasurile, paravanele și miniaturile din jad, toate provenite din Orasul Interzis, scriu ultima pagină a acestei călătorii orientale.

Nu trebuie să fii pasionat de istorie pentru a vedea această expoziție, trebuie doar să fii suficient de interesat de a descoperi și astfel cultura chineză. Iar dacă nu vei ajunge prea curând în China pentru a vedea acolo soldații de teracotă, oportunitatea oferită de Muzeul de Istorie și organizatori este cu atât mai rară și valoroasă. Vorbind de valoare, importanța istorică a exponatelor este impresionantă, chiar copleșitoare, aș putea spune.  

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here