D’ale noastre, caragialesti…

0
860

Am experimentat, la fel ca multi dintre voi, scepticismul de a merge la o montare din Caragiale, tocmai din cauza nenumaratelor spectacole plate la care am asistat, dar trebuie sa recunosc ca Gigi Caciuleanu a reusit sa surprinda in mod placut.

D’ale noastre este un spectacol de teatru coregrafic in regia lui Gigi Caciuleanu, bazat pe un colaj din piese de Caragiale. Spectacolul este o noutate pentru ca nu exista dialog, dar miscarea actorilor compenseaza prin expresivitate lipsa replicilor. Regizorul si-a dorit sa antreneze actori in arta dansului si i-a transformat astfel in dansactori, dupa cum mentioneaza intr-un interviu.

Propunerea sa este de fapt o interpretare in cheie moderna a lui Caragiale, dramaturgul sarbatorit anul acesta (160 de ani de la nasterea sa, dar si 100 de ani de la moarte).

Pe scurt: piesele si personajele sunt amestecate intre ele, iar apoi sunt compuse intr-un spectacol coregrafic cu muzica clasica, dar si cu mult Shukar Collective. Echipa a fost compusa din unsprezece dansactori, care s-au intrecut unii pe altii in roluri, miscari si expresivitate. Fiecare a jucat mai multe roluri, in functie de piesa propusa, iar cu siguranta cel care s-a remarcat a fost Lari Giorgescu, poate si pentru ca a avut un moment de monolog onomatopeic propriu, dar si cele mai multe interventii in spectacol.

  

Costumele au fost inspirate din elemente specifice lui Caragiale – joben, baston, veste, dar si costumele doamnelor cu palarii ridicole au conturat perfect personajele.

Miscarile pareau sa fie mai mult tipate decat jucate, tocmai ca sa induca spiritul dramaturgului. De altfel, este primul spectacol ce reuseste sa il aduca pe Caragiale in actualitate, sa ii surprinda ironia si umorul, dar si faptul ca nu s-a demodat catusi de putin. Muzica a ajutat foarte mult in acest sens – echipa a fost compusa din sapte specialisti (Lucian Stan, Marius Mateşan, Dan Handrabur, Cristina Handrabur, Cristian Stanciu, Vlaicu Golcea, Micloş Micleuşanu) iar rezultatul merita mentionat.

Cu siguranta este un spectacol care trebuie vazut in aceasta stagiune, cu atat mai mult cu cat combinatiile dintre teatru si dans sunt atat de rare; iar Gigi Caciuleanu si-a demonstrat din noi calitatile de coregraf.

Dupa incheierea Festivalului National de Teatru, in care a avut o reprezentatie, spectacolul se joaca in continuare la TNB, iar pretul biletelor este de 60 lei, 50 lei, 40 lei sau 20 lei, in functie de categoria locului.

Urmatoarea reprezentatie va avea loc pe 8 noiembrie ora 20:00.

Informatii gasiti aici.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here