Dragostea in vremea Copilului din Mahlstadt –Secretele imaginatiei perverse

0
562

Dacă te aflai în căutarea unor proze scurte în care maleficul se strecoară blând în cotidian pentru a se dezlănţui imprevizibil spre final, atunci volumul Dragostea în vremea Copilului din Mahlstadt este o alegere inspirată.

Autorul, Clemens J. Setz, noua voce premiată a literaturii austriece, ştie cum să intre în culisele ascunse ale faptelor aparent nevinovate şi bine intenţionate pentru a scoate la suprafaţă bizarele plăsmuiri ale imaginarului uman. Stai liniştit! Nu vei avea parte de sânge, în cazul în care leşini la vederea lui. Torturile sunt doar de natură psihologică, deşi filmele horror de mâna a doua, menite să te îngreţoşeze prin acte crude, ţi se vor parea inofensive pe lângă instrumentele sinistre ale imaginarului pervers.

Începutul lin şi întorsătura bruscă de situaţie, precedată de unele detalii subtile ce te pot ajuta (dacă eşti atent) să adulmeci schimbarea macazului spre o zonă întunecată, îţi amintesc de povestirile scrise de Julio Cortazar, grupate în volumul Cât de mult o iubim pe Glenda, doar ca argentinianul sedus de Paris este un motan alunecos şi molatec precum un tango pe lângă Setz cel sfredelitor. În prozele din acestă carte, Setz îţi promite că te va purta de la dramele înduioşătoare ale personajelor obligate să îndure un trai monoton şi cenusiu la întâmplările şocante, care pun la îndoială graniţele suportabilităţii în faţa unor jocuri psihologice sadice. Scriitura lui îi serveşte de minune scopul, acela de a te învăţa să tânjeşti după fiecare pagină care să te adâncească din ce în ce mai mult în lumea personajelor, deşi te cutremuri la fiecare pas, de parcă ai fi victima cu tendinţe masochiste, dresată să aştepte recompensa amânată prin suspansul prelungit cu încă un paragraf încărcat de suplicii. Dacă eşti genul de cititor blamat de pudici din cauza lecturilor scandaloase, chiar şi în cazul celor de calitate, scuza Nu este frumos, nici demn de un om cult să abandoneze o carte premiată va putea fi invocată din plin în apărarea plăcerilor livreşti vinovate.

Autorul face un cocktail Molotov din problemele omului contemporan, printre care hărţuirea, alienarea, însingurarea, rutina exasperantă sau comportamentul deviant, pe care îl stinge cu puţine secunde înainte de a ţi se aprinde în faţă. Doar că nu anihilează efectul incendiar, ci doar îi permite o manifestare vicleană, ce poate căpăta mai multe nuanţe, de la cele ale unei fantezii care te duce într-o lume ireală, unde se întâlnesc Haruki Murakami şi Julio Cortazar (povestirile: Dragostea in vremea Copilului din Mahlstadt, Cărţile de vizită, Condillac, Piesa principală a colecţiei, Carusel, O povestire foarte scurtă), la cele specifice unui film despre tulburări groteşti, demne de American Psycho (Scuzele, Cadavrul) sau de varianta feminină a Marchizului de Sade (Femeia-paratrăsnet sau Education Sentimentale). Pentru cei mai sensibili, care preferă să trateze dramele contemporane prin empatie, nu prin cinismul nihilist, Setz a pregătit o variantă minimalistă şi mai puţin complicată a lui Solaris în povestirea Caracter IV şi o meditaţie asupra obsesiei pentru jocurile video (povestirea Mici animale cafenii) cu tendinte borgesiene demne de lumile paralele create de scriitorul argentinian în volumul Ficţiuni.

Citind povestirile lui Setz, vei găsi două atitudini faţă de personaje: compasiunea manifestată în fabricarea unei realităţi virtuale, unde straniul ia forma salvării, şi una demnă de un povestitor nemilos, acuzat că are o imaginaţie bolnavă, care nu iartă nici lumea copilăriei, prozele Conversaţia părinţilor din Hansel şi Gretel şi Paharul cu lapte aşteptând inocenţa la cotitură pentru a-i scoate naivitatea din cap. Totuşi, în ciuda unei incizii adânci în psihologia devianţei, Setz nu oferă analize, ci finaluri ciudate, suspendate la graniţa dintre cruzime şi fabulosul camuflat în repetitivitatea cotidiană.

Editura Univers, 2013

imagini: Alvar Aalto (www.facebook.com/bauhaus.movement) si Markus Einspannier (Art People Gallery)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here