Faust


Premiera: 25 October 2013
0
694

Faust, castigatorul din 2011 al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Venetia,este unul dintre filmele care intra la categoria revelatii mistice. Filmul este o adaptare libera dupa legenda populara Faust si dupa scrierile lui Goethe (Faust) si Thomas Mann (Doctor Faustus); si face parte din tetralogia regizorului rus Aleksandr Sokurov despre natura puterii. 

Este povestea bine stiuta a omului de stiinta si alchimist care nu este satifacut de cunoastere. Vrea mai mult si mai mult, cauta sa obtina imposibilul. Faust se indragosteste de Margarete pentru a carui dragoste isi vinde sufletul Satanei/Mefistofel. Portretizarea realizata lui Mefistofel de Sokurov iti provoaca o repulsie viscerala, fiind una dintre cele mai dezagreabile si reusite portrete ale raului.

Faust este un film foarte intunecat, cu o atmosfera apasatoare, plina de ganduri si de o imagine atat de sofisticata si artistica (asemanandu-se maestrilor flamanzi) incat te lasa fara rasuflare si te prinde in mreje ca o vraja. Nu e facil de vazut, dar te simti ca urmarind un thriller, aproape tinandu-te cu mainile de scaun ca sa nu cazi din starea de gratie pe care ti-o transmite.

La sfarsit esti atat de absorbit in atmosfera incat nu vrei sa se termine. Pentru un film care nu are impuscaturi, lupte si alte nebunii moderne, modul cum te transporta (as zice á la Antonioni, dar mult mai obsedant si categoric) in poveste este magic si imposibil de rezistat. Raul, uratul, mai ales in combinatie cu frumosul si naivul, au un magnetism care nu poate fi contestat.

Faust este ultimul film din tetralogia lui Sokurov dedicata puterii, dupa Moloch (despre Hitler), Taurus (despre Vladimir Lenin) si Soarele (despre imparatul japonez Hirohito). 

Sokurov este un regizor rus de avangarda influentat in creatie de Tarkovski; este foarte apreciat de critici si de un public de initiati. Printre filmele lui se numara semi-documentarul Arca rusa, si dramele Mama si fiu, Tata si fiu.

Pentru un film atat de ermetic, dar si bogat odata ce ii acorzi o sansa, este o uimire ca si-a gasit loc in cinematografele din Romania. Pana la distributie, Faust a avut o singura proiectie la noi in tara in cadrul Festivalului de Film Experimental Bucuresti BIEFF din noiembrie 2011.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here