Festivalul International de Film de la Venetia – editia 2014

0
716

Cel mai vechi festival internaţional de film din lume, Festivalul de Film de la Veneția, împlineşte în acest an 71 de ani. Ultima ediţie a debutat pe 27 august şi se va încheia pe 6 septembrie 2014. Anul acesta, selecţia principală a festivalului  va include 20 de premiere de film, printre cele mai aşteptate fiind Birdman, filmul lui Alejandro González Iñárritu , cunoscut pentru dramele Biutiful, Babel, 21 grams şi Amores Perros, The Cut al regizorului german de origine turcă Fatih Akin, cunoscut pentru drame ale înstrăinării precum Head-on, Auf der anderen Seite şi Soul Kitchen, documentarul lui Joshua Oppenheimer The Look of Silence, care vine la doi ani de la capodopera The act of killing şi filmul clasicului Andrei Konchalovski (vezi mai jos).

Birdman (or The unexpected virtue of ignorance)al lui Alejandro González Iñárritu va deschide festivalul, cu Michael Keaton în rolul principal. Alături de el vor evolua şi: Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts, Zach Galifianakis.

Fatih Akin îşi închide trilogia Love, Death and the Devil cu The Cut, prezentând odiseea unui tată în căutarea fiicelor, după mulţi ani de la genocidul care i-a despărţit. Un subiect similar, despre barbarie şi violenţă, abordează şi Joshua Oppenheimer în documentarul său The Look of Silence.

Tot ediţia aceasta a festivalului marchează primul rol într-un film francez al lui Viggo Mortensen în Loin des hommes, o dramă despre revoluţia algeriană.

O altă distribuţie neaşteptată este cea a lui William Dafoe în rolul regretatului regizor italian Pier Paolo Pasolini într-un film biografic despre ultima zi din viaţa acestuia, în regia lui Abel Ferrara. Tot la capitolul distribuţii interesante, îl regăsim pe Al Pacino în rolul unui fost tâlhar, rănit din dragoste, care îşi reface viaţa alături de  Holly Hunter, în Manglehorn.

Romania este reprezentată la Veneţia în acest an de Adrian Sitaru (Domestic, În derivă) cu scurtmetrajul Arta la secţiunea Orizzonti – Short Films. În film, doi regizori ţin un casting pentru a găsi actriţa perfectă care să joace rolul unei fete abuzate sexual. O găsesc, însă mama ei nu este de acord cu natura rolului, astfel că, cei doi vor apela la o argumentaţie isteaţă despre maniera corectă de a creşte un copil şi sacrificul pentru artă pentru a o convinge.

Iată întreaga selecţie de filme intrată în competiţia principală la Veneţia în 2014: 

BIRDMAN – or the unexpected virtue of ignorance

 

 

BIRDMAN – or the unexpected virtue of ignorance (regia: Alejandro González Iñárritu). Filmul care deschide festivalul prezintă povestea unui actor cunoscut pentru rolul său ca supererou, care încearcă să pună în scenă un spectacol pe Broadway. În film îi regăsim pe Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts.

 

THE CUT 

 

  

 

THE CUT(regia: Faith Akin). Scăpat ca prin urechile acului de genocid, armenianul Nazaret Manoogian porneşte într-o călătorie în jurul lumii (trece prin deşerturile Mesopotamiene şi Havana, ajungând în final în Dakota de Nord) pentru a-şi găsi fiicele.

 

THE LOOK OF SILENCE

 

 

The look of silence (regia: Joshua Oppenheimer). Un documentar despre victime şi criminali, coabitând în absenţa unui proces de reconciliere, The look of silence continuă investigaţia făcută de Oppenheimer în The act of Killing, în legătură cu execuţiile în masă a simpatizanţilor comunişti în Indonezia anilor ’60. Printre producătorii executivi se numără Werner Herzog (Even Dwarfs Started Small, Aguirre, the Wrath of God).

 

A pigeon sat on a branch reflecting on existence

 

  

 

A pigeon sat on a branch reflecting on existence (regia: Roy Andersson). Filmul prezintă viaţa prin ochii a doi comis-voiajori, Sam şi Jonathan. Este a treia parte din trilogia Living, alături de You, the Living şi Songs from the Second Floor, care tratează aspecte ale vieţii moderne.

 

99 HOMES

 

  

 

99 Homes (regia Ramin Bahrani). Un tânăr muncitor în construcţii dat afară din casă împreună cu familia lui şi fără posibilităṭi materiale, devine acolitul unui escroc care evacuează oameni din case abuziv.

 

TALES

 

  

Ghesseha – Tales (regia: Rakhshan Bani-E'temad) este un tablou al societăţii iraniene de astăzi cu accent pe experienţa feminină, prezentând mai multe poveşti de dragoste atât ale tinerilor cât şi ale oamenilor trecuţi de prima tinereţe pe fondul mişcărilor studenţeşti recente.

 

LA RANÇON DE LA GLOIRE

 

  

 

La rancon de la gloire (regia: Xavier Beauvois). În anii ’70, împins de greutăţile sărăciei, un hoţ trecut de tinereţe decide să fure cadavrul lui Charlie Chaplin şi să ceară recompensă pentru el. Iar în aventura lui nebunească, îl atrage şi pe cel care îl găzduieşte.

 

HUNGRY HEARTS

 

  

 

Hungry Hearts (regia: Saverio Costanzo) e o romanţă italiană cu o întorsătură sinistră. Un cuplu îşi creşte copilul pe principiul purităţii şi fără imixtiuni din partea lumii de afară.

 

LE DERNIER COUP DE MARTEAU

 

  

 

Le dernier coup de marteau (Alix Delaporte) prezintă confruntarea dintre un dirijor de orchestră care se pregăteşte să pună în scenă Simfonia a VI-a a lui Mahler şi fiul său care doreşte să-şi apere mama.

 

PASOLINI

 

  

 

Pasolini (regia: Abel Ferrara) este despre şi pentru regizorul cult Pier Paolo Pasolini. Cu William Dafoe în rolul artistului, filmul prezintă ultima zi din viaţa acestuia, înainte să fie ucis.

 

 MANGLEHORN

 

  

 

 Manglehorn (regia: David Gordon Green). Clara, o tânără superbă, îi frânge inima lui Angelo Manglehorn (Al Pacino). Acesta se va izola de lume, trimiţându-i obsesiv scrisori, de-a lungul anilor. Abia după 40 de ani apare cineva care să-l facă să o uite…

 

3 COEURS

 

 

 

3 COEURS (regia Benoît Jacquot). O poveste de dragoste franceză despre trei oameni predestinaţi să fie împreună. În film evoluează cunoscuta actriṭă Catherine Deneuve.

 

THE POSTMAN's WHITE NIGHTS 

 

 

 

Belye nochi pochtalona alekseya tryapitsyna – The Postman’s White Nights (regia Andrei Konchalovsky). Filmul prezintă viaţa şi locuitorii unui sătuc rusesc izolat de restul lumii de un lac, unde apar probleme când postaşului i se strică motorul de la barcă şi nu mai poate aduce ultimele veşti sătenilor.  

 

IL GIOVANE FAVOLOSO 

 

 

 

Il giovane favoloso (Mario Martone). Giacomo Leopardi, un tânăr erudit izolat de societate, iese din mediul lui de confort şi devine martorul schimbărilor şi revoluţiilor în Italia secolului 19.

 

SIVAS

  

 

Sivas (Kaan Müjdeci) e povestea camaraderiei dintre un băieţel şi un câine abandonat, pe care primul îl găseşte într-un şanţ. Cainele, folosit pentru lupte ilegale, se va ataşa de baiat, în ciuda naturii sale violente.

 

ANIME NERE

 

  

 

Anime nere (Francesco Munzi). Povestea a trei tineri mafioţi din Calabria care repetă greşelile tatălui lor după moartea acestuia. Mezinul este traficant de droguri, afacere din care fiul mijlociu îşi finanţează propriile activităţi comerciale. Cel mai mare dintre fii însă, e confuz şi nu-şi găseşte locul.

 

GOOD KILL

 

  

 

Good Kill (Andrew Niccol). Ethan Hawke joacă rolul unui militar american întors de la războiul din Irak, care trebuie să se lupte cu sindromul post traumatic dobândit în urma ororilor la care a fost martor.

 

LOIN DES HOMMES

 

  

 

Loin des hommes (David Oelhoffen).  Pe fondul rebeliunii algeriene din anii ’50, un profesor (interpretat de Viggo Mortensen) şi un sătean acuzat de crimă vor lupta pentru supravieţuire.

 

 

NOBI – FIRES ON THE PLAIN

 

  

 

 NOBI – FIRES ON THE PLAIN (Shinya Tsukamoto). La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, un soldat japonez abandonat de compania sa într-un spital recurge la orice manieră pentru a supravieţui, inclusiv crima.

 

THE RED AMNESIA

 

  

 

CHUANGRU – THE RED AMNESIA (Wang Xiaoshuai). Viaţa unei văduve în vârstă care s-a dedicat toată viaţa îngrijirii celor doi fii mari şi a mamei sale, este dată peste cap într-o zi, când începe să primească nenumărate telefoane anonime.

Pentru cei care doresc să vizioneze câteva dintre filme, Independenţa Film va distribui în România 4 dintre filmele participante la festival: THE CUT (regia: Fatih Akin), LA RANÇON DE LA GLOIRE / THE PRICE OF FAME (regia: Xavier Beauvois), 3 COEURS/ 3 HEARTS (regia: Benoit Jacquot) şi  NYMPHOMANIAC VOL. I (Long Version) Director’s Cut, în regia lui Lars Von Trier. Cel din urmă participă la festival în afara competiţiei.

Iar pentru cei care doresc să le vadă în timp real, festivalul pune la dispoziṭie 8 dintre filmele din competiṭia Orizzonti pentru vizualizare online, pentru 4 Euro/vizualizare, în limita a 800 de locuri.

Acestea vor putea fi vizionate aici.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here