Festivalul Internaţional de Psihanalizǎ şi Film 2014

0
296

Indiferent de tematica abordată, multe filme au un substrat psihologic care poate scăpa nesesizat. Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film este special dedicat acestor filme și încearcă îmbinarea dialogului cinematografic cu cel psihanalitic. El se va desfășura în weekendul 20-23 noiembrie la sălile de cinema Studio și Elvira Popescu.

Inițiat acum doi ani, festivalul este inspirat după European Psychoanalytic Film Festival, prezidat de Bernardo Bertolucci și condus de psihanalistul Andrea Sabbadini. Acesta este invitat la București cu ocazia festivalului și va participa la sesiunea de dezbatere a filmului Mr. Turner (regizat de Mike Leigh). 

În deschiderea festivalului va fi proiectat The Judge, regizat de David Dobkin și cu Robert Downey Jr. Filmul spune povestea avocatului Hank Palmer care trebuie să se întoarcă în orașul natal după moartea mamei sale. În timpul anchetei, el va relua legăturile cu familia lui înstrăinată.

Celelalte titluri proiectate în cadrul festivalului sunt:

Magic in the Moonlight – cel mai recent film al lui Woody Allen

Bernie (SUA, 2011) regizat de Richard Linklater

Whiplash (SUA, 2013) regizat de Damien Chazelle

Ida (Polonia, 2013) – Pawel Pawlikowski

Yves Saint Laurent (Franța, 2014) – Jalil Lespert

Infinitely Polar Bear (SUA, 2014) – Maya Forbes

Mr. Turner (Marea Britanie, 2014) – Mike Leigh

The Boxtrolls (SUA, 2014) – Graham Annable, Anthony Stacchi

Les quatre cents coups (Franța, 1959) – François Truffaut

Clouds of Sils Maria (Franța-SUA, 2013) – Olivier Assayas

I origins (SUA, 2014) – Mike Cahill

Pe lângă aceste lungmetraje, în cadrul festivalului vor fi proiectate și o serie de scurtmetraje. Toate proiecțiile sunt urmate de o sesiune de discuții la care vor lua parte atât regizori, actori sau critici de film, cât și psihanaliști sau psihologi. Mai mult, psihanalistul Andrea Sabbadini își va lansa în cadrul festivalului cartea Moving Images. Psychoanalytic Reflections on Film, tradusă în limba română la Editura Trei. 

Pentru programul complet te rog accesează acest link

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here