Filme de groaza inspirate de carti

0
2313

Nu prea ne plac filmele de groază  în care singurul rol al poveştii este de a justifica scenele şocante, decapitări şi torturi creative , aşa că am căutat filme care scapă de această capcană găsindu-şi inspiraţia în cărţi. Epoca noastră a inventat filmul de groază însă frica există de când lumea, iar scriitorii nu au ezitat să creeze scenarii în care aceasta este construită cu migală, din sugestie în sugestie, până la un adevăr ascuns care-ţi îngheaţă sângele în vene.

1. The Masque Of The Red Death

Deschidem lista cu o ecranizare după un maestru al groazei atent dozate, Edgar Allan Poe. In The Masque of The Red Death rolul principal este asumat de un actor consacrat tocmai graţie abilităţii sale de a încarna răul absolut, Vincent Price. Filmul urmăreşte câteva zile din viaţa Prinţului Prospero, un conducător despotic care-şi terorizează supuşii şi aşa înspăimântaţi de ciuma care bântuia prin ţinut. In timp ce în afara castelului său domneşte moarte, în interior invitaţii lui Prospero celebrează viaţa prin baluri şi ospeţe stranii. The Mask of The Red Death păstrează simbolismul straniu al nuvelei lui Poe, peste care pluteşte un iz de ritual satanic. Filmul excesiv de teatral  este destul de diferit de un horror modern, fără efecte speciale sau scene de urmărit cu perna pe faţă.

2.  Dr. Jeky ll and Mr. Hyde

Ideea că dincolo de aparenţe în fiecare zace un monstru poate fi găsită în aproape toate filmele horror, însă viziunea lui Robert Louis Stevenson autorul The Strange Case of Doctor Jekyll and Mr. Hyde este cu totul originală. Nuvela scrisă la sfârşitul secolului al XIX-lea a beneficiat de multe ecranizări, însă emblematică a rămas cea din 1931 care incearcă să construiască universul cărţii folosind creativ mijloace rudimentare de crea frica: machiaj, fum şi un râs malefic. Filmul din 1932 este un horror mai mult prin nume , şi poate servi dreptpunct de reper pentru cei care vor să observe cât de mult bombardarea continuă cu crime de tot felul ne-a desensibilizat în timp, astfel încât ne putem bucura de un vechi horror ca de o mica bijuterie a cinematografiei.

3. The Birds

Nimic nu este mai înspăimântător decât inexplicabilul, cam acesta pare să fie mesajul pe care Hitchcock încearcă să-l transmită prin The Birds, filmul inspirat de povestirea cu acelaşi nume scrisă de Daphne Du Maurier. In film ameninţarea pluteşte în aer, la propriu, păsările începând să atace oamenii dintr-un mic oraş californian, Bodega Bay. Schimbarea de comportament a animalelor coincide cu sosirea în oraş a frumoasei Melanie Daniels (Tippi Hedren, una dintre muzele lui Hitchcock).Paranoia localnicilor şi comportamentul agresiv al păsărilor par strâns legate, iar izbucnirile de ură iraţională ale casnicelor faţă de Melanie sunt la fel de înspăimântătoare ca prezenţa permanentă a păsărilor gata să ucidă.

4. Dracula

Dată fiind pasiunea epocii noastre pentru vampiri sentimentali, o întoarcere la cartea lui Bram Stocker, Dracula, este binevenită. Contele Dracula (Bela Lugosi) nu este vreu erbivor reformat şi nici soţiile sale care se ridică noaptea din coşciug înfometate. Bela Lugosi cu mişcările sale teatrale, precaute şi privirea în căutare de sânge a reuşit să fie convingător în rolul contelui, iar transformarea  lui Renfield (Dwight Frye) din agent imobiliar într-un nebun care vrea să bea sângele animalelor s-ar putea să vă facă pielea de găină.

5. Let the right one in

Ecranizare a romanului lui John Ajvide Lindqvist, Let the right one in este un horror suedez care-ţi îngheaţă sângele în vene, chiar dacă nu este primul film cu vampiri peste care ai dat. Filmul urmăreşte dilema lui Oskar , un băieţel nu tocmai popular care se împrieteneşte cu o fată misterioasă în întunecatul Stockholm. Eli nu suportă lumina , trebuie invitată într-o cameră pentru a putea intra şi se hrăneşte cu sângele dintr-o canistră pe care ajutorul ei i-l aduce regulat. Filmat extrem de realist, Let the right one in nu este un film clasic cu vampiri, victimele lui Eli sunt copii, însă nu inocenţi, iar lui Oskar îi este extrem de greu să se despartă de singura sa prietenă.

5. The Silence of the Lambs

Inspirat de personajul din romanul lui Thomas Harris, Hannibal Lecter, Hannibal the Cannibal, este criminalul rece şi calculat care a speriat o întreagă generaţie pe vremea când nu apăruseră încă bulinele de avertizare. Tăcerea mieilor este un film cu atât mai înspăimântător cu cât la final răul mai mic este pedepsit ,însă un criminal mult mai periculos decât Buffalo Bill evadează şi este înfometat.  Filmul care-i prezintă pe Hannibal (Anthony Hopkins) şi tânăra detectiv Clarice (Jodie Foster) când aliaţi, când inamici nu este oficial considerat un horror, însă interpretarea lui Anthony Hopkins care face din criminal un personaj sofisticat, aproape şarmant, te sperie mai tare decâţ un film cu fierăstraie şi masacre la tot pasul.

7. The Innocents

E greu de crezut că autorul Portretului unei doamne, Henry James, a scris şi o nuvelă neo-gotică în care răul este încarnat de doi copii aparent angelici. In The Innocents, filmul inspirat de Turn of the screw frica se construieşte încet prin sunete ascuţite, şoapte în vânt şi o muzică bine aleasă. Miss Giddens (Deborah Kerr) o guvernantă loială angajată să se ocupe de doi orfani într-un conac idilic în care florile se usucă imediat descoperă că în spatele comportamentul straniu al copiilor se ascund forţe malefice. Si cele mai mărunte gesturi ale copiilor devin astfel indicii ale unui adevăr sinistru pe care regizorul ne invită încă de la început să-l bănuim, prima scenă prezentând-o pe guvernantă rugându-se pentru salvarea copiilor.

8. Rosemary’s Baby

Romanul lui Ira Levin demonstrează că nu e nevoie de o casă izolată în mijlocul pustietăţii pentru a putea crea o atmosferă înspăimântătoare, un apartament într-un bloc în care toţi vecinii par a fi membri unei secte misterioase este suficient. In Rosemary’s Baby Mia Farrow joacă rolul unei viitoare mame care devine convinsă că tatăl copilului este nimeni altul decât Diavolul. Filmul lui Roman Polanski nu confirmă de la început bănuielile tinerei mame, povestea fantastică pe care Rosemary o pune cap la cap părând la inceput o halucinaţie a unei minţi paranoice. In filmul lui Polanski nimeni nu este decapitat, monştrii nu ţâşnesc de după perdele iar cel mai înspăimântător moment este cel în care angelica Rosemary îşi leagănă prima oară  copilul demonic .

9.The Shining

E greu de spus dacă filmele au popularizat cărţile lui Stephen King sau invers, cert este că The Shining este poate cel mai cunoscut horror. Kubrick cu gustul său pentru imaginile cu un impact vizual puternic a reuşit să creeze personaje şi scene care au rămas întipărite pe retina celor care n-au închis ochii de frică. Kubrick reuşeşte să facă din sunetul unei trotinete care alunecă pe culoarul unui hotel un sunet de nesuportat, tocmai pentru că bănuim spre ce se îndreaptă copilul. Totuşi, pe parcursul filmului, aşteptările noastre sunt înşelate din nou şi din nou, până când sunt întrecute şi înecate de o baie de sânge într-un hol. Filmul nu ar fi fost acelaşi fără zâmbetul pe jumătate malefic, pe jumătate nebun al unui Jack Nicholson care încet-încet îşi schimbă personalitatea sub influenţa bizarului hotel din munţi,  amânarea transformării sale definitive într-un criminal iraţional făcând teama să devină aproape palpabilă.

10. The Exorcist

The Exorcist este de departe cel mai înspăimântător film din câte s-au făcut până acum, iar efectul se datorează în parte faptului că povestea unei fete posedate de diavol este inserată într-o realitate care ne pare familiară. Mama fetei nu este vreo habotnică, iar la primele simtome cheamă medicul, nu un preot, însă semnele devin prea evidente pentru a le putea nega.  Corpul fetei levitează, îşi răsuceşte gâtul cu 180 de grade, este contorsionat în fel şi chip însă continuă să vorbească  grăbind venirea celor doi preoţi care vor încerca să-l alunge, riscându-şi viaţa şi sufletul. Filmul devenit un clasic a făcut cunoscut publicului larg romanul scris de William Peter Blatty în 1971.

Dacă după aceste filme mai aveţi curaj vă puteţi încumeta  să vedeţi Frankenstein, The Amityville Horror, The Haunting, o mulţime de ecranizări după Stephen King şi franciza Saw care este, cel puţin la origine, tot o ecranizare.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here