Identity Thief – Hoaţa de identitate şi de timp

0
1065

Există filme care pur şi simplu îşi propun prea mult, problemă cu atât mai supărătoare atunci când producţia în cauză este o comedie made in Hollywood.

Cam aşa se prezintă şi Identity Theft, film care câştigă puncte prin cei doi actori principali, Jason Bateman şi Melissa McCarthy. Bateman evoluează într-un rol cuminţel, de contabil, care i se potriveşte parcă prea bine. Contrapunctul este oferit de personajul interpretat de McCarthy, o sociopată simpatică, ale cărei apariţii în slow-motion sunt acompaniate hilar numai de melodii care să-i accentueze aura de bad girl. Povestea este simplă, reluând în registru comic arhiabordata temă a furtului de identitate. Rebela Sandy/Diana/Tina/Dawn etc. (McCarthy) trăieşte pe socoteala altora, victimele abilităţilor sale impresionante de a frauda.

Unul dintre păgubiţi este Sandy Patterson (Bateman), familist, integru, dar naiv şi, pe cale de consecinţă, ghinionist. Printr-un banal apel telefonic, acesta îi oferă cu bună credinţă toate datele personale celei care îi va topi efectiv şi ultimul şfanţ din cont. Când descoperă uimit că are programare la un salon de înfrumuseţare din Florida, fiind pe deasupra acuzat de anumite delicte comise în state americane unde nu a păşit vreodată, Sandy îşi dă seama ce s-a întâmplat.  Iar poliţia nu îl poate ajuta decât dacă reuşeşte să o captureze chiar el pe hoaţa de identitate. Urmează o întreagă aventură pentru prinderea minionei, dar imprevizibilei infractoare, din care nu lipsesc urmăririle, rostogolirile periculoase pe capota maşinilor, împuşcăturile şi altele asemenea, aventuri din care Sandy va învăţa că pentru a supravieţui în societate, uneori e musai să-i încalci regulile.

Cum nu se cade să faci o comedie hollywoodiană omiţând aspecte ca beţia, voma sau scenele de freaky sex, mărcile distinctive ale umorului american mainstream, Identity Theft le strecoară ici-colo pentru se asigura că este cât mai comercial cu putinţă. Şi totuşi, glumele şi scenariul sunt reuşite, se simte că celor doi li s-a dat frâu liber -cu folos- la improvizaţie. Iar Melissa McCarthy este un talent al comediei, iar în versatilitatea şi energia ei interpretativă stă cea mai mare parte din umorul filmului.

Ne-am fi putut lipsi cu uşurinţă de povestea tristă care să justifice devierile comportamentale ce dau savoare personajului. Aceasta este problema principală a peliculei, faptul că încearcă prea din greu să ofere de toate pentru toţi, şi întreg arsenalul de scene tipice filmelor de acţiune, şi un comic răsucit pe toate părţile cât să împace toate gusturile, şi melodramă care să emoţioneze (deşi McCarthy face faţă cu brio provocării de a trece de la năzbâtii la lacrimi); întregul cocktail devine obositor, forţat şi povestea, încâlcită.

Deşi comedia îşi atinge scopul, este departe de a fi printre cele mai reuşite din cetatea filmului, pierzându-se printre multe altele asemeni ei.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here