La piel que habito – experiment medical, viol, sechestrare, sinucidere, nimic nu lipseste din filmul lui Almodovar

0
653

La piel que habito este un experiment mental al unui regizor caruia nu ii este frica sa gandeasca si sa filmeze tot felul de bizarerii umane. Almodovar transgreseaza din nou limitele imaginatiei obisnuite si se pozitioneaza dincolo de bine si de rau intr-o poveste fulminanta, cu rasturnari de situatie mai mult decat ciudate. 

Povestea este punctul forte al La piel que habito, ceea ce se poate spune din ce in ce mai rar despre filme. Antonio Banderas este un medic plastician care incearca sa dezvolte in laboratorul propriu o piele artificiala rezistenta la socuri. Cobaiul lui Robert (Banderas),  impotriva vointei ei, este Vera (Elena Anaya), care traieste intr-o recluziune totala, facand yoga si citind intinsa pe un divan ca o odalisca. Culmea trimiterii artistice (clara prin tablourile cu odalisce din casa lui Robert) si istorice, odaliscele erau sclave in haremul otoman, asteptand sa devina concubine sau sotii. Viata ei "linistita" este ravasita de un tigru, care o violeaza. Bineinteles ca nu e un tigru real, ci un personaj imbracat de carnaval. Fascinant de bizar, nu? Si nu e decat inceputul povestii.

Poate pentru ca ma asteptam la un film in genul Hable con ella, rasturnarile de situatie si dilemele morale nu m-au surprins si implicat pe cat de profund mi-as fi dorit. La piel que habito nu mi s-a parut atat de elocvent si problematizant, prin urmare nici atat de emotionant, pe cat as fi vrut. Mi s-a parut destul de rece, ca un experiment medical real.

Stilul din La piel que habito e acelasi cu care ne-a obisnuit Almodovar, la multe replici nu stii daca sa plangi sau sa razi in hohote; e un amestec de drama si telenovela tipica lui Almodovar. La fel, oricat de mult ar slefui imaginile, semnatura lui ramane marcata de un anume kitsch. Prima parte a filmului este copios inundata de imagini cu Banderas – doctor, in teste si experimente in laborator. In ciuda mediului aseptic la propriu si la figurat, imaginea lui Banderas are ceva de smecheras care merge cu pelvis-ul impins in fata.

Pentru trailer, fotografii si mai multe detalii despre film si distributie, mergi aici.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here