Lolitele din filme

0
1215

Lolita este una singura, cea a lui Vladimir Nabokov. Este o obsesie profund personala, poetica si sexuala ce nu poate fi aratata cu degetul, mimata si apoi replicata. La modul vulgar, Lolita a devenit definitia relatiilor dintre barbati batrani si fetiscane. Ceea ce nu face dreptate cartii nici artistic, dar nici din punctul de vedere a ceea ce a scandalizat. Relatia dintre Dolores Haze, aka "Lo", "Lolita", si profesorul Humbert Humbert nu este marcata doar de o diferenta semnificativa de varsta, ci de faptul ca Lolita avea doar 12 ani. Este relatia dintre un copil si un pedofil, dupa toate definitiile societatii noastre.

Cartea a avut doua ecranizari, una a lui Stanley Kubrick (cu James Mason ca Humbert Humbert) in 1962 si cealalta a lui Adrian Lyne (cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert), in 1997. Prima ecranizare este o opera valoroasa per se, cu o viziune foarte personala, subliniind umorul si ironia din carte dar pierzand pe drum din latura ei poetica, pe cand a doua ecranizare este mai fidela lui Nabokov (ofera inclusiv citate), dar mai putin bantuitoare.

Ne-am propus sa cautam si alte Lolite in filme. Trailerele filmelor alese sunt in josul paginii. Iata ce am gasit:

Dangerous Liaisons

La 18 ani, Uma Thurman o joaca pe Cécile de Volanges, o tanara de abia iesita de la pension in varsta de 15 ani, cu 3 ani mai mult decat Julieta si Lolita. Candida Cécile este violata si sedusa de absolut lipsit de orice scrupul Viconte de Valmont (John Malkovich). Cel care si-a facut o virtute din sexul ca arma o corupe pe naiva in ideea ca Cécile va trebui sa castige experienta pentru a-si impresiona cu talentele sexuale viitorul sot. Valmont nu este manat de pasiunea pentru Lolite ca Humbert Humbert, ci doar de calcule.

 

American Beauty 

Ca intensitate a pasiunii pentru o nimfeta, cum le numea Nabokov, indragostirea lui Lester (Kevin Spacey) de Angela in American Beauty este apropiata de consumul emotional pe care Humbert Humbert il traieste. Dupa ce o vede pe Angela in dansul majoretelor de la un meci al liceului fiicei lui, incepe sa fantazeze sexual cu imaginea ei amestecata cu leitmotivul petalelor de trandafiri rosii. Kevin Spacey nu se apropie doar de nivelul pasiunii lui Humbert Humbert, dar si de auto-ironia si constiinta absurditatii propriei pasiuni pentru obiectul dorit.

Fish Tank

Este povestea Miei, o fata de 15 ani din ghetourile britanice care se imbraca numai in hanorace si treninguri oripilante si poarta cercei lungi si rotunzi cum erau la noi la moda acum cativa ani mai ales in randul pipitelor. Mia pierde vremea exersand miscari de dans si gravitand in preajma noului iubit al mamei ei. Acesta incurajeaza atasamentul Miei si incearca sa o faca sa isi descopere feminitatea de dincolo de coaja dura a personalitatii ei. Tensiunea se consuma intr-o scena de sex absolut operativa, cu mai putina pasiune si decat scenele erotice dintre Valmont si Cécile. Este cea mai trista scena posibila, care incheie orice idealism pe care Mia si l-ar fi permis in privinta dragostei.

The Lover (L'amant)

Despre el am vorbit dintr-o perspectiva strict erotica in Top 5 filme erotice. Filmul este o ecranizare, la fel ca si Lolitele. Inspiratia a fost oferita de romanul semi-autobiografic al lui Marguerite Duras ce povesteste relatia de dragoste dintre o frantuzoaica din colonii si un chinez bogat din Vietnamul anului 1929. Actrita Jane March avea la fel ca si Uma Thurman in Dangerous Liaisons 18 ani cand a jucat-o pe frantuzoaica de 15 ani si jumatate din L'amant. Amagirea seductiva pe care o joaca fata, ca si cum ar fi experimentata si sigura in ceea ce initiaza, este tipica inocentilor. Sexul si banii ajung sa o faca dependenta de chinez (interpretat de Tony Leung). De fapt apropierea celor doi s-a transformat in iubire fara ca ea sa constientizeze decat prea tarziu.

The Night of The Iguana

Fostul pastor Shannon, jucat de Richard Burton, este un ghid turistic pentru un grup de profesoare americane venite in vacanta in Mexic. Tensiunile sexuale adevarate sunt intre Shannon si Maxine (Ava Gardner), cea care conduce hotelul la care sunt cazate turistele, si intre el si Hannah (Deborah Kerr), o pictorita casta. In realitate, nepoata de 17 ani a uneia dintre profesoare incearca sa il seduca pe Shannon. Urmeaza crizele de isterie ale ipocritelor profesoare care vad in Shannon un demon ce incearca sa corupa minora din grup. Adolescenta este jucata tot de Sue Lyon, care cu doar 2 ani inainte fusese Lolita in filmul lui Stanley Kubrick. Lumea Lolitelor e mica.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here