Muzica in filme – Filme despre artisti si muzica buna

0
817

Jazz, country, blues, rock, pop, folk sau clasică? Dacă vrei să cunoşti pe cineva cu adevărat îl întrebi ce muzică ascultă, uitând că   ar fi mai important de ştiut cât de mult înseamnă muzica pentru acel om, indiferent de genul muzical preferat. Astfel, am ales 10 filme cu personaje remarcabile pentru care muzica  înseamnă mereu altceva de la faimă la fericire sau supravieţuire.

1.Whiplash

Whiplash (2014) este un film brutal de onest, nu toţi muzicienii geniali au fost genii înăscute asemenea lui Mozart. E nevoie de o voinţă de fier, de un efort contnuu, iar Andrew (Miles Teller ), protagonistul din Whiplash este un tânăr baterist care pare pregătit să-şi asume toate riscurile şi să sacrifice orice pentru a ajunge one of the greats. Whiplash nu este o poveste tipică a unui tânăr care ajunge să-şi valorifice talentul cu ajutorul unui mentor înţelept, dimpotrivă, filmul este centrat pe relaţia lui Andrew cu profesorul său Fletcher (J.K. Simmons) care din îndrumător exigent se transformă într-un veritabil torţionar. Filmul a fost nominalizat la premiile Oscar 2015 pentru categoria Cel mai bun film. 

2.Walk The Line

Johnny Cash înainte să fie eroul filmului Walk the Line a fost eroul propriei sale vieţi, reuşind să depăşească un start dificil în viaţă şi dependenţa de droguri care l-a forţat nu o dată să o ia de la capăt. Viaţa sa a putut fi deci transformată cu uşurinţă într-un film care să ne ţină cu sufletul la gură şi urechile ciulite. In rolul lui Johnny Cash, Joaquin Phoenix a reuşit primul său rol important obţinând prima sa nominalizare la Oscar, însă până la urmă doar partenera sa din film, Reese Whiterspoon a plecat acasă cu statueta simbol. Pe lângă prestaţiile actorilor din rolul principal filmul te atrage prin atmosfera sa specifică anilor ‘50 în care lumea prinsă de mirajul visului american nu prea mai avea timp de muzică. Johnny Cash apare astfel nu ca un cântăreţ de country convenţional, ci ca o legendă, un spirit rock and roll cu o voce făcută pentru tonalităţile joase ale muzicii country

3.Almost famous

Almost famous este unul dintre acele filme care te face să te gândeşti că nu te-ai născut în epoca potrivită. Parcă ar fi fost mai bine să fii un adolescent  la începutul  anilor  70 când legendele de astăzi ale rockului erau în plină formă, iar Rolling Stone contacta puşti de 15 ani şi îi trimitea în turneu alături de Stillwater. Pentru că încă nu a fost inventată maşina timpului, deocamdată ne mulţumim cu poveatea lui William Miller (Patrick Fugit) protagonistul din Almost Famous care se lasă atras de lumea rockului, comiţând păcatul capital care în ochii celor de la Rolling Stone însemna compromiterea oricărui jurnalist, fie el şi amator : se împrieteneşte cu muzicienii şi mai ales cu Penny Lane (Kate Hudson), una dintre acele grouppies care au rămas emblematice pentru epocă.

4.A Hard Day’s Night

Prevăzători, John, Paul, Ringo şi George nu au lăsat generaţiile viitoare să se întrebe cum era o zi din viaţa formaţiei care a marcat istoria muzicii şi au decis la timp să-şi joace propriile roluri în A Hard Day’s Night. Filmul nu este menit să le aducă un Oscar pentru cel mai bun film, însă cei patru nu pot fi acuzaţi de lipsă de autenticitate în interpretare, iar nici coloana sonoră nu vă va dezamăgi.

5.Le Concert

In filmul lui Radu Mihăileanu, muzicienii îşi sacrifică cariera şi viaţa pentru un singur concert perfect: Concertul pentru vioară al lui Tchaikovsky. Le Concert este povestea unor muzicieni ruşi, fostele glorii ale teatrului Balşoi acum alungate la periferia societăţii, care, reuniţi de vechiul lor dirijor Andrei Fillipov, actual om de serviciu în Balsoi, vor  încerca încă o dată să cânte Concertul, de această dată alături de o tânără muziciană Anne-Marie Jaquet (Melanie Laurent), care de-abia la final va înţelege ce anume o leagă de acea orchestră de muzicieni fistichii din Estul Europei.

Tragedia din spatele poveştii este ţinută sub cheie de regizor până în ultimele momente, când, timp de 15 minute, pe fundalul Concertului pentru vioară al lui Tchaikovsky, trecutul încă viu pentru fiecare dintre muzicieni devine în sfârşit vizibil pentru spectatorii care timp de două ore au urmărit drumul plin de peripeţii al orchestrei de la Moscova la Paris.  Le Concert ne reaminteşte că muzica este o formă de libertate interioară pe care niciun regim totalitar nu o poate suprima.  

6.Inside Llewyn Davis

Llewyn Davis (Oscar Isaac) este un tânăr muzician pasionat de folk la începutul anilor ’60 care încearcă să  se afirme şi să supravieţuiască iernii din New York. După sinuciderea colegului său Mike, Llewin pare să cadă din lac în puţ. Jean (Carey Mulligan ), soţia celui mai bun prieten al său îi cere bani pentru un avort, bănuindu-l că ar fi adevăratul tată al copilului, iar necazurile sale nu se opresc aici. Filmul ne cufundă în lumea lui Llewin timp de o săptămână, în care deşi cariera muzicală a artistului nu face vreun progres notabil, viaţa merge înainte în propriul său ritm când mai vesel, când mai melancolic. Fraţii Cohen nu lasă niciun indiciu că Llewyn va deveni un star asemenea lui Bob Dylan, limitându-se la a spune povestea unui artist suficient de talentat şi destul de curajos cât să încerce.  

7.I’m Not There

Nu este suficient un singur protagonist atunci când vrei să faci un film despre Bob Dylan, astfel că împletirea a şase poveşti, fiecare cu propria versiune a celebrului muzician, pare o idee cât se poate de inspirată mai ales dacă incluzi în distribuţie nume grele ale Hollywoodului precum Cate Blanchett, Christian Bale, Richard Gere şi Heath Ledger. In I’m Not There în centrul atanţiei nu este viaţa lui Bob Dylan, ci spiritul său care trăieşte prin cei 6 muzicieni, inclusiv o femeie-Dylan, Cate Banchett, căreia rolul i-a adus o nominalizare la Oscar. Filmul cu o coloană sonoră în care veţi regăsi probabil mai toate melodiile preferate de la Dylan alege sa nu-l reducă pe artist la o singură imagine puternică, dar din păcate simplistă, cele 6 încarnări ale sale reprezentând momente diferite din viaţa şi cariera sa.

 8. Ray

Filmul despre viaţa şi muzica lui Ray Charles i-a adus în 2005 Oscarul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal lui Jamie Foxx, care a reuşit să dea viaţă unui personaj complicat. Rolul a fost unul dificil nu doar din cauza mersului, vocii, mimicii particulare a lui Ray Charles pe care Fox a trebuit să le înveţe pentru a fi credibil, ci şi pentru că povestea ne prezintă celebrul muzician cu bune şi cu rele, ascensiunea şi dependenţa de droguri.

9. The Wall

Nu este greu să faci dintr-un muzician personajul principal al unui film, însă să transformi un album în subiectul unei pelicule este un demers cel puţin inedit. Totuşi, britanicul Allan Parker nu s-a lăsat intimidat şi a transformat The Wall, albumul Pink Floyd într-un film pornind de la scenariul scris de  Roger Waters. The Wall este un film imposibil de povestit, încărcat de simboluri în care muzica celor de la Pink Floyd este lăsată să acapareze scena, deci fanii formaţiei britanice nu vor fi dezamăgiţi.

10.The Pianist

The Pianist, filmul care i-a adus Oscarul lui Adrien Brody, ne reaminteşte că muzica nu înseamnă doar celebritate, ci poate însemna chiar supravieţuire. In filmul lui Roman Polanski, Wladyslaw Szpilman (Brody) este un pianist evreu care se ascunde de nazişti în Polonia ocupată. Pentru Pianist nevoia de a cânta măcar câteva note este o tortură mult mai greu de suportat decât înfometarea extremă, astfel că acesta ajunge să cânte la pian fără să-l atingă. In Pianistul muzica îl ajută pe artist să nu se dezumanizeze asemenea lumii care-l înconjoară, într-un final misiunea sa fiind de a le aminti şi celorlalţi, camarazi sau inamici, ce înseamnă să fii om. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here