Nevoie de afectiune

0
570
Omul este o ființă socială în continuă dezvoltare care are nevoi emoționale complexe bla, bla, bla.

Da, este, dar nu aia e ideea.

Ideea este că și cocalarul care stă la coadă la shaorma are nevoie de afecțiune din când în când sau poate chiar mai des decât te aștepți. Și el respiră, mânancă, învață și suferă – nu e mai puțin om decât tine. Cu toate că e cât dulapul. Mă gândesc că și el se simte singur și neajutorat când răcește și că, indiferent de ce muzică ascultă, și el are nevoie de o îmbrățișare sau de un cuvânt frumos când îi e rău. Nu de alta, dar toate manelele alea de jale au și ele un public-țintă. Și cocalarul are nevoie de iubire. Poate nu neapărat de la tine, dar de la cineva.

Și curvele au nevoie de afecțiune. Poate tot șirul de bărbați și femei prin care trec constituie de fapt doar o încercare de a găsi iubirea. Sau unul/una cu bani, nu zic nu, dar poate au și alte nevoi. Am mai auzit de curve care se îndrăgostesc și se așează la casa lor și mă gândesc că or fi și ele oameni până la urmă. Cred că au capacitatea de a se simți jignite, triste sau furioase ca și tine, de altfel. Poate și curvele sunt ființe sociale cu nevoi emoționale complexe, dar e posibil să mă înșel.

Și oamenii străzii simt, trăiesc, observă, aud deși sunt tratați ca mobilier public de care cetățenii nu au nevoie. Sau uneori sunt luați drept gunoi. Îmi imaginez că treaba asta ar trebui să îi doară incredibil de tare – pe mine m-ar durea în orice caz. Pumnul, înjurătura sau ignoranța trebuie să se simtă la fel și dacă nu ai o pernă caldă pe care să pui capul seara sau dimineața când ajungi acasă. Nu înțeleg exact de ce s-ar anula durerea fizică și cea emoțională atunci când îți pierzi casa sau te naști fără ea. Dar sunt deschisă la sugestii.

 

Și boul ăla care ți-a tăiat ție calea în trafic a fost părăsit cel puțin o dată.

Și pe funcționara de la poștă o doare din când în când capul.

Și taximetristului ăluia nesimțit i-a murit cineva drag cândva.

Și de ospătarul care ți-a vărsat ție ciorba au râs pe stradă copiii.

 

În fine, ideea este că orice om – fie el politician, maseur, pedofil, arab, educatoare, șefu’la bani, introvert, poștaș sau clovn – are capacitatea de a simți durere și plăcere și are nevoi. Nu zic că trebuie să i le satisfaci tu și nu zic nici că merită să îi fie satisfăcute, zic doar că simte și el ceva acolo.

 

Zic și eu.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here