Once Upon a Time – povesti pentru adulti

0
1335

A fost odată ca niciodată un orăşel mic în Maine, numit Storybrooke. Localnicii îşi duceau viaţa tihnit, aparent neperturbaţi de lumea exterioară.

Mary Margaret (Ginnifer Goodwin), profesoara oraşului îşi învăţa elevii cum să facă adăposturi pentru păsări şi îl vizita pe necunoscutul aflat în comă în spital. Ruby (Meghan Ory), întotdeauna îmbrăcată în haine roşii provocatoare, se certa în fiecare zi cu bunica sa. Dr. Hopper  (Raphael Sbarge) îşi plimba câinele în fiecare dimineaţă şi se întâlnea cu misteriosul Mr. Gold (Robert Carlyle), care îi provoca, inevitabil, un atac de panică. Toţi păreau prinşi într-o Groundhog Day interminabilă, sub tutela necruţătoare a primarului, Regina Mills (Lana Parrilla).

Asta până în ziua în care Henry (Jared Gilmore), fiul său adoptiv, sătul de tratamentul rece al mamei sale şi înarmat cu o carte de poveşti în care crede cum doar un copil o poate face, pleacă în căutarea “super-eroului” ce va salva oraşul de “Regină cea rea” şi de blestemul ce îi ţine blocaţi.

 

Once Upon a Time

 

Super-eroul nu este alta decât Emma (Jennifer Morrison), mama biologică a lui Henry şi, după spusele acestuia, fiica Albei-Ca-Zăpada şi a lui Făt Frumos. Odată cu venirea Emmei în Storybrooke, lucrurile încep să se schimbe pentru localnici, iar linia dintre realitatea cotidiană şi fantezia poveştilor cu care am crescut începe să dispară.

Once Upon a Time, serialul creat de Adam Horowitz şi Edward Kitsis (cunoscuţi pentru serialul Lost), este un format ambiţios ce îi cere spectatorului să urmărească poveşti de adormit copiii prin ochii unui adult. Produs de ABC, canalul afiliat Disney, serialul totuşi se inspiră din varianta mai întunecată şi complexă a poveştilor fraţilor Grimm, şi nu ezită să ofere personajelor sale personalităţi complexe şi motivaţii profund umane.

În bună tradiţie Lost, primul sezon al serialului este un puzzle creat în jurul poveştii Albei-ca-Zapada şi a mamei sale vitrege. Fiecare episod – o nouă piesă ce vine să construiască puzzle-ul – navighează între prezentul în care Emma se confruntă cu situaţii din ce în ce mai ciudate ce o aduc mai aproape de aflarea adevărului şi lumea de poveste din trecut în care Regina, înrăită de finalul fericit al Albei-ca-Zapada, decide să arunce un blestem ce va transporta întreaga “Pădure Fermecată” într-un loc fără finaluri fericite.

 

 

Una dintre temele principale ale serialului este că răul nu se naşte, ci este creat. Este, fără îndoială, o interpretare modernă aplicată unei povești clasice a luptei dintre bine şi rău.

Această temă centrală este unul dintre punctele forte ale serialului însă, suprinzator, şi cel mai important punct slab. Pe de-o parte, construirea personajelor în nuanţe de gri oferă “băieţilor răi” libertate de mişcare şi dinamism. Nu este nici o surpriză că cele mai interesante personaje sunt Regina/Mamă vitregă şi Mr.Gold/ Rumpelstiltskin, ajutate, evident, şi de talentul actorilor Lana Parilla şi Robert Carlyle.

Pe de altă parte, aceleaşi nuanţe de gri aplicate unor personaje tipic bune precum Albă-ca-Zăpada şi Cenuşăreasa, nu fac altceva decât să fure din forţa acestora. Cel mai clar exemplu este cel al lui Făt Frumos/David (Josh Dallas), ce devine din eroul de care ar trebui să fim îndrăgostite, un personaj slab ce nu ştie să lupte pentru ceea ce îşi doreşte.

Motivul pentru care serialul îşi captivează spectatorii este abilitatea creatorilor de a reinterpreta poveştile clasice cu care ne-am obişnuit. De la faimoasa oglindă a mamei vitrege şi lupul din povestea Scufiţei Roşii şi până la misteriosul Rumpelstiltskin, creatorul blestemului şi personajul ce pare să se afle în centrul întregii poveşti, Once Upon a Time te va surprinde.

Aflat acum la mijlocul celui de-al doilea sezon, Once Upon a Time nu va fi niciodată un serial aclamat de critici sau care va lua prin asalt Globurile de Aur. În schimb, este o poveste ce ne oferă o fereastră către propria noastră copilărie în care magia era încă o posibilitate reală fără să uite să ne amintească că odată deveniţi adulţi, drumul spre un final fericit este mult mai complicat decât un simplu “… şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here