Pictorul Adrian Ghenie – Texturi de 140 000 de euro

0
1278

Casa de licitaţii Sotheby's i-a vândut recent tabloul cu peste 140.000 de euro, tranzacție care l-a transformat într-unul dintre cei mai bine vânduţi artişti români contemporani.

Propunându-şi să redea textura istoriei, acea dimensiune care ne scapă întotdeauna când privim în retrospectivă, Ghenie afirmă că este la fel de interesat de substanţa materială a evenimentelor şi a personajelor din trecut cum este un paparazzo de imperfecţiunile mascate ale vedetelor.

Utilizând de multe ori opera lui Francis Bacon ca sursă de inspiraţie, Adrian Ghenie reinterpretează aura și imaginea personajelor-cheie din istoria universală sau naţională (incluzându-l aici şi pe Ceauşescu, portretizat de artist în momentul de maximă tensiune al procesului televizat) într-un efort de a recupera câte ceva din ceea ce nu se va găsi vreodată consemnat în arhive sau mărturii oficiale. 

Dr. Mengele 2, tabloul vândut acum câteva săptămâni de casa de licitaţii Sotheby's cu o sumă de patru ori mai mare decât cea estimată, este un exemplu clar al acestei direcţii creative. Portretizându-l pe notoriul doctor Josef Mengele, tabloul aparţine unei serii care întoarce reflectoarele în direcţia personajelor nazismului. Dar lumina acestor reflectoare este corozivă, topeşte texturile sau le dinamitează pur şi simplu în tuşe groase şi explozii cromatice. Portretele neinteligibile la primul nivel sfredelesc strat după strat pentru a surprinde esenţa.

Într-un secol al cercetărilor şi al obsesiilor pentru biologic şi corp, acesta din urmă este condus spre coşmarul dismorfiei care alcătuieşte imaginarul lucrărilor lui Ghenie. Dar artistul nu blamează: "Nicio descoperire nu este bună sau rea", susţine acesta. "Depinde doar de modul în care este folosită." Iar transformările prin care trec portretizaţii se pot întâmpla oricui, este de părere Ghenie.

Dr. Mengele reprezintă a patra lucrare semnată de artist care se vinde la licitaţie pentru o sumă impresionantă. Recordul anterior a aparţinut lucrării Studiu pentru bătaia cu plăcinte,un cvasi-portret cu titlu ironic, prezentând aceleaşi trăsături lichefiate care se transformă în semnătura distinctivă Ghenie, achiziţionat în urma unei licitaţii caritabile organizate de casa pariziană Tajan pentru suma de 52.764 de euro. Şi dacă mai există vreo îndoială cu privire la ascensiunea artistului la nivel internaţional, înainte de Studiu, tablourile Gară în afara timpuluişi Piscina au convins colecţionarii care au participat la licitaţiile caselor Sotheby's şi Phillips de Pury din 2011 să le achiziţioneze cu sumele  de 14.578  euro, respectiv 12.868 euro.

Portofoliul artistului nu conţine doar pictură, ci şi instalaţii sau new media. În 2005, Adrian Ghenie a fondat împreună cu Mihai Pop Galeria Plan B din Cluj, spaţiu pentru artă contemporană şi dezbateri, intenţionată ca o punte de dialog cu artişti contemporani internaţionali, dar şi un cadru de promovare pentru cei autohtoni. Întemeierea galeriei a fost modul artiştilor de a-şi lua revanşa după încercările eşuate de a trăi şi a crea ca artişti imigranţi în Austria şi Italia, imediat după absolvire. Dar Adrian Ghenie este şi va fi răscumpărat la alt nivel pentru orice insucces de început- cel puţin aşa promite evoluţia sa de până acum.

Artistul a studiat pictura la Cluj, oraş pe care l-a numit mai în glumă, mai în serios San Francisco-ul României. Mediul universitar nu a fost unul restrictiv, lăsându-l să se dezvolte creativ după premise proprii, dar nu a reuşit să-i contureze o imagine completă a fenomenului artei contemporane internaţionale sau să-i faciliteze contactul cu acesta. Înclinaţia şcolii de artă de la Cluj spre pictura abstractă l-a determinat pe Ghenie să prefere calea figurativului (fără a exclude complet dimensiunea abstractă). Tocmai această opţiune face toată diferenţa din lume, deoarece multe dintre lucrările sale au ca nucleu subiectul celor mai fascinante prefaceri spirituale şi organice, omul.

Cine este Adrian Ghenie în termeni de curatoriali? A expus în cadrul muzeelor de artă modernă şi contemporană din Denver, San Francisco şi Ghent; a participat la bienalele de la Praga şi Veneţia, iar lucrările sale fac parte din colecţiile permanente ale diverselor muzee din Los Angeles şi Antwerp. Lucrează în Londra, Berlin şi Cluj. Mai mult, Ghenie, fiind inclus recent de revista americană Art+Auction în topul celor mai căutaţi 50 de artişti contemporani din lume.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here