Recomandari pentru weekend-ul 21 martie – 23 martie

0
342

Acest sfârșit de săptămână este, fără îndoială, dedicat teatrului. Nu mai puțin de 8 spectacole se vor juca în zilele următoare pe scenele teatrelor din București. Însă, îți poți ocupa timpul liber din acest weekend și cu premiere de film, un concert de jazz sau cu o nouă expoziție.

Începând de vinerea aceasta vei putea urmări în cinematografe filmul The Grand Budapest Hotel regizat de Wes Anderson. Povestea îl are în prim-plan pe recepționerul (Ralph Fiennes) unui hotel european luxos și urmărește lupta pentru o moștenire, furtul unei picturi renascentiste și transformările perioadei interbelice. Din distribuție fac parte: Bill Murray, Owen Wilson, Jason Schwartzman, Williem Defoe, Edward Norton, Tilda Swinton, Jude Law, Adrien Brody, Lea Seydoux și Tom Wilkinson.

Cea de-a doua premieră cinematografică a săptămânii este SF-ul Divergent al regizorului Neil Burger (The Illusionist, Limitless). Filmul prezintă un univers distopic în care societatea este împărțită în cinci categorii, în funcție de principalele virtuți ale oamenilor. Beatrice Prior (Shailene Woodley) ajunge la vârsta la care trebuie să aleagă cărei categorii vrea să aparțină pentru totdeauna, însă decizia pe care o ia îi va pune viața în pericol.   

În așteptarea premierei de săptămâna viitoare, în unele cinematografe rulează deja și câștigătorul Oscarului din acest an pentru cel mai bun film străin,  La Grande Bellezza. Vi-l recomandăm.

Tot la capitolul film, nu uita ca festivalul de film documentar One World Romania se desfasoara pana duminica inclusiv.  Mai multe detalii despre proiectii gasesti aici.

Cei care preferă teatrul pot vedea piesa Aniversarea, o adaptare a mult-premiatului film Festen (1998) ce se va juca sâmbătă de la 19:30 la Teatrul Nottara. Cina de sărbătorire a bătrânului Hegel (Alexandru Repan) se transformă într-un prilej în care fantomele trecutului ies la iveală dezvăluind secrete cumplite ce dau naștere la o serie întreagă de conflicte.

Sâmbătă, Teatrul de Sufragerie prezintă spectacolul ZORBA semnat de Ioan Mihai Cortea și adaptat după romanul lui N. Kazantzakis. Prin această montare, Ioan Mihai Cortea încearcă să redea cât mai palpabil spiritul liber al personajului, Zorba.

Sâmbătă și duminică la Teatrul Act, de la ora 19:00, se joacă piesa Cont(r)ACTe care prezintă realitățile dulci-amărui ale vieții moderne: Ema, o tânără absolventă, descoperă la puțin timp după angajare că viața nu este exact așa cum își imagina ea că va fi atunci când va lucra într-o companie de top.

Însemnările unui nebun este un spectacol care combină muzica și teatrul. Pe scena vor urca Marius Manole și violonistul și compozitorul Alexandru Bălănescu. Povestea prezintă un nebun care își construiește încetul cu încetul o altă lume, consemnându-și stările și întâmplările într-un jurnal. Spectacolul se joacă vineri la ArCuB de la ora 20:00.

Revizorul este o adaptare contemporană a textului omonim a lui Gogol, semnat de Felix Alexa. Primarul unui orășel de provincie și acoliții lui corupți intră în stare de alertă atunci când află că un revizor din Capitală le va face o vizită ’’sub acoperie’’. Marius Manole (din nou), Mihai Constantin, Ana Ciontea, Irina Movilă, Claudiu Bleonț și Mihai Calotă fac parte din distribuție, iar pe coloana sonoră se regăsește Lacul Lebedelor de Ceaikovski și Lacrimosa lui Mozart. Piesa se va juca duminică, de la ora 19:30, la Teatrul Național București (Sala Studio).

Comedie pe întuneric este un alt spectacol de teatru care va avea loc duminica aceasta, de la ora 19:00 la ArCuB. Piesa are la baza textul lui Peter Shaffer, unul dintre cei mai importanți dramaturgi britanici ai secolului XX și, de asemenea, autorul scenariului filmului Amadeus (1984). O pană de curent produsă într-o seară de duminică dă peste cap planurile tuturor, conducând la o serie de încurcături și situații neprevăzute.

Sâmbătă, la Teatrul Nottara nu se joacă doar Aniversarea (vezi mai sus), ci și spectacolul 39 de trepte, cu 4 actori ce joacă peste 50 de roluri. Richard Hannay este acuzat pe nedrept de crimă și, astfel, pornește într-o călătorie în Scoția pentru a elucida misterul celor 39 de trepte. Regia îi aparține lui Petre Bokor, iar distribuția este alcătuită din Alexandru Jitea, Luminița Erga, Alexandru Mike Gheorghiu și Adrian Văncica.

Încheiem seria de teatru cu piesa Voyeuro adaptare a romanului Păpușarul al lui Gardner McKay și povestea unui psihopat care hărțuiește femei, ce devin protagonistele unui joc al minții situat la granița moralității. Spectacolul are loc duminică la Teatrul de Artă București de la ora 20:15.

Weekendul acesta ne va aduce și câteva concerte. Atfel, sâmbătă de la ora 20:00 în ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului București va avea loc un nou concert din seria spectacolelor de jazz organizate de două ori pe lună și reunite sub titulatura JAZZaj la ArCuB. Săptămâna aceasta vor urca pe scenă Vali Răcila și Balkanamera Jazz Quartet  cu recitalul Blues de la Mississippi la Levant ce cuprinde piese orchestrate în manieră proprie cu influențe balcanice și latino-americane.

Vineri în Atelierul de Producție va avea loc primul concert din România al cântăreței Delilah, care la mai puțin de un an de la debut împărțea scena cu Emeli Sande și pleca în turneu alături de Prince. Muzica sa este apreciată la nivel internațional datorită mixului de influențe londoneze și exotice.  Prețul unui bilet de intrare este 50 lei.

De asemenea, săptămâna aceasta a fost deschisă expoziția Rezist-Exist în care Dan Perjovschi își prezintă desenele realizate în ultimii doi ani inspirate de Primăvara arabă, protestele de la Kiev și cele împotriva exploatărilor de la Roșia Montană. Cei care doresc să se întâlnească cu Dan Perjovschi personal, pot merge vineri, de la ora 17:00 la Clubul Țăranului unde artistul va susține și o prezentare. Expoziția poate fi vizitată până pe 14 aprilie la Institutul Francez (Sala Atrium) și la Clubul Țăranului (MTR).  

Nu in ultimul rand,  adauga in program si editia de primavara a targului de carte cu discount Kilipirim, care are loc pana duminica inclusiv la Sala Dalles.   

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here