Sabotage – Ultraviolenta cu pseudoArnold

0
371

Primele două scene ale lui Sabotage ne introduc fără preambul în atmosfera seratelor video de odinioară: o femeie e torturată, apoi suntem martorii unei petreceri în care niște personaje despre care e clar că sunt negative par a fi de origine arabă.

Pe parcurs, promisiunile politically incorrect se dovedesc false. Filmul are un scenariu relativ coerent, cu replici cât de cât credibile, cu obiecte care sunt distruse și cu corpuri care mor potrivit legilor fizicii. În principiu, nu-i nimic în neregulă cu asta, doar că Sabotage e un shoot’em up cu Arnold Schwarzenegger în rolul principal, și încă unul extrem de dezamăgitor pentru fanii actorului de origine austriacă. Anii ’80 s-au dus demult. În loc să-i readucă la viață cu un film old school, regizorul și scenaristul David Ayer (End of Watch) preferă să semneze un film de acțiune comme il faut în Hollywood-ul de azi, dar cu un Arnold la 66 de ani, ceea ce nu prea văd pe cine ar trebui să intereseze.

Reușită sau nu, seria Expandables exact asta era, un film optzecist care se întâmplă să fi fost filmat în a doua decadă a anilor 2000. Pe de altă parte, un titlu precum recentul The Last Stand exploata mitul schwarzeneggerian nu fără autoironie, ba chiar și cu ceva duioșie. Vârsta lui Arnold și faptul că acesta se întorcea într-un peisaj cinematografic ale cărui blockbustere nu mai au nimic în comun cu filme ca Predator sau Commando, adică tocmai ceea ce ar fi putut reprezenta punctele slabe ale filmului, erau scoase în față, în loc să fie ocultate. Fostul guvernator al statului California interpreta un șerif în pragul pensiei în filmul lui Kim Jee-woon, adică un personaj cum nu se poate mai anacronic, în America de azi. În același timp, faptul că un actor născut în Austria, cu cetățenie austriacă și cu o dicție imposibilă până în ziua de azi juca un asemenea rol reprezenta o repunere în discuție a însuși conceptului de americanism (ceea ce nu înseamnă că filmului îi lipseau testosteronul și catchphrase-urile ca pe vremuri).

Or, în acest film care arată ca și cum a fost montat cu un topor bont, la concurență cu prepozițiile și conjuncțiile, cuvântul cel mai utilizat trebuie că este fuck, însă deși insulte concepute cu migală de echipa de scenariști Ayer/Skip Woods există din belșug, nu avem în Sabotage nicio replică memorabilă. John Wharton (A. S.) tace și le face (și le face atipic, adică tot nememorabil), fără să zică nicio frază care să-ți rămână în cap la ieșirea din cinema. În debutul filmului, soția lui John e ucisă de membrii unui cartel de droguri sud-american. John face apoi tot ce-i stă în puteri pentru a-și apăra colegii din echipa sa de intervenție rapidă, ceea ce prilejuiește, printre altele, un moment nostim în care Terminatorul de altădată ține un discurs motivațional de director de sucursală din care nu lipsește îndemnul Suntem o echipă!. La final, John își răzbună soția.

Pe parcurs, aproape niciodată nu avem sentimentul că urmărim parcursul unui vigilante. Răzbunarea nu e niciodată o prioritate pentru John, mai toate eforturile sale fiind îndreptate în direcția păstrării coeziunii echipei sale. Când colegii săi încep să moară, unul câte unul, eroul nu e filmat în prim plan, cu trabucul în gură, rostind o replică precum I’ll kill the son of a bitch, ci, cu fiecare nouă victimă, predică resemnarea: asta e, trebuie să ne vedem de ale noastre. Când în sfârșit încearcă să-și răzbune camarazii, unul din negativi moare nu de mâna lui, ci într-un accident de mașină, iar celălalt e executat sec, cu un glonte în cap: totul durează aproximativ jumătate de minut. Nu doar că personajele din anii ’80 ale lui Arnie nu s-ar fi mulțumit cu un simplu executant, ci ar fi șters de pe fața pământului întreg cartelul, dar ar fi făcut-o în stil mare. Spânzurat de palele unui elicopter în mișcare, șeful cartelului ar fi scăpat ușor; aici, un găinar e împușcat în cap și gata.

E cel mai violent film pe care l-am văzut vreodată cu Arnold Schwarzenegger (și cred că le-am văzut pe toate), are un turnir automobilistic, are scene de comando, are o căruță de victime. Sabotage e big, dar nu are balls.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here