The Bling Ring – molia atrasa de celebritate

0
567

Sofia Coppola frustrează cu fiecare film al său o parte din audiență. Am auzit pe unii plângându-se de faptul că nu se întâmplă cu adevărat nimic în filmele ei. Ultima ei creație, The Bling Ring, ar putea părea că răspunde acestei plângeri, ca și cum ar conta.

Noul ei film pare diferit de celelalte, dar, de fapt, nu este. Dincolo de suprafața de lucruri scumpe, celebrități hollywoodiene și adolescenți mai mult decât superficiali se găsește același angst tipic vârstei de trecere de la copilărie la vârsta adultă / responsabilă și aceeași fascinație copilărească a adolescentelor pentru lucruri frumoase, drăguțe și cool, în căutarea de fapt de modele și "lucruri" cu adevărat relevante. 

La fel ca în The Virgin Suicides, confuzia adolescentină a reperelor merge prea departe. Inspirat din fapte reale, The Bling Ring este povestea unei găști de liceeni care ajung să intre prin efracție în casele celebrităților pe care le admiră. De ce? Pentru a se simți mai aproape de ele, pentru a le copia modul în care trăiesc și pentru a împrumuta prin furt din stilul lor vestimentar și, deci, din statutul lor social. Din admirația liceenelor pentru estetica lucrurilor scumpe pe care le dețin Paris Hilton sau Orlando Bloom se naște un comportament anarhic, în care parcă hoțomăniile lor sunt fără consecințe.

Și pentru că tot am pomenit-o pe Paris Hilton, trebuie să vă spun că domnișoara Hilton a fost de acord să apară în film, la fel ca și casa în care locuiește. E greu să nu te întrebi în momentul în care vezi în casa lui Hilton din film pernuțe narcisiste cu fotografia acesteia, ca și multe tablouri cu fotografii ale "divei" și haine și accesorii branduite cu numele ei, dacă într-adevăr e casa ei sau Sofia îi/ne joacă o farsă. Se pare că este chiar casa ei. Din nou intervine o percepție care îi frustrează pe unii privitori: modul rece și fără moralisme pe care îl practică Sofia Coppola. Iar pentru Paris se pare că a fost de ajuns pentru a accepta să apară în filmul acesteia.

Cu siguranță, pentru unii dintre noi este deja prea mult să vedem cuibușorul lui Paris Hilton fără să-l ironizăm. Ceea ce se aplică, grosso modo, și personajelor principale din film. Acum, trecuți de vârsta critică și cu principii cu picioare solide, aproape că ne este greu să ne amintim cât de înnebunite eram ca și adolescente de nu știu ce rochie, bluză sau pereche de pantaloni. Bineînțeles că nimeni dintre noi nu a fost atât de înnebunit încât să spargă casa Mihaelei Rădulescu pentru a obține obiectul dorinței, dar, cu siguranță, mirajul apropierii și a accesibilității traiului celebrităților pentru cei care trăiesc în preajma vedetelor este foarte puternică.

Dacă dincolo de aparența aparenței, Sofia Coppola tratează temele ei predilecte (chiar dacă mai greu de simțit în The Bling Ring), stilul filmului este destul de mult schimbat. Pare mai degrabă un documentar, decât un lungmetraj artistic, dar este foarte bine realizat în acest spirit. 

Pentru fanii Sofiei Coppola, recomandarea este: mergeți să îl vedeți, dar nu vă grăbiți să judecați prea repede și nu vă așteptați la aceeași poezie eliptică pe care ați văzut-o în The Virgin Suicides, Somewhere sau Lost in Translation. Sofia moved on.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here