The Holy Mountain – o experienta totala

0
919

Un film suprarealist, impanzit de numeroase simboluri, inclusiv religioase si mistico-magice, The Holy Mountain(1973) este un film cult, bifat de cei mai multi cinefili. Bugetul de 1 milion de dolari a fost strans cu ajutorul lui John Lennon, impresionat de primul film al regizorului Jodorowsky, westernul atipic El Topo

Povestea filmului este inspirata din opera neterminata a lui Rene Daumal, Muntele Analog. Ca si in carte, in film muntele apare ca locul de intalnire dintre cer si pamant, locul de unde omul se poate inalta catre divinitate si locul unde divinitatea se releva omului.

Alesi si indrumati de catre Alchimist (Alejandro Jodorowsky) 9 discipoli incearca escaladarea Muntelui Sfant, cautand astfel nemuririea. Fiecare dintre personaje reprezinta cate o tipologie umana diferita usor sesisabila, inspirata din societatea si modul de viata occidentale: avarul, snobul, superficialul, supusul si escrocul. Cele 9 personaje care formeaza o echipa ciudata, ce aduna talentul specific fiecaruia – creator de moda, arhitect, politist, etc –  reprezinta intr-un fel cautarile societatii occidentale de a atinge o forma elevata de a fi,  constienta fiind de propria superficialitate. 

Alchimistul – maestrul – este cel care, cunoscand toate elementele, are si puterea de a le controla, modelandu-le dupa bunul sau plac. El ii va antrena pe cei noua spre autodesafarsire, fiecare trebuind sa isi cunoasca in mod exhaustiv propriul sine inainte de a atenta escaladarea Muntelui Sfant. Cunoasterea propriului sine are o pondere substantiala in film, fiecare dintre discipoli trebuind sa isi pregateasca descatusarea de specficul personal si imbratisarea unei alte forme  de existenta, cea in care vor inlocui subiectivul cu universalul.

Dintre cele 9 personaje, Hotul – care se asemana lui Iisus Hristos – atrage atentia intr-un mod deosebit. Urmarind acest personaj suntem introdusi in lumea Alchimistului. Contactul dintre cei doi este unul tensionat, Hotul vazandu-se in cele din urma nevoit sa recunoasca si sa se supuna puterii Alchimistului. Supunerea totala a discipolului se amesteca cu un cinism fad, fiecare discipol incredintandu-si fiinta vointei libere a maestrului, cel care promite a cunoaste adevarul

Avand o tehnica a imaginii cu adevarat desavarsita intr-o fluiditate remarcabila a scenelor, inainte de toate filmul intretine spectatorul prin neobisnuitul sau. Cu un mesaj usor de sesizat, nesolicitand un vast bagaj cultural,  filmul are si un continut ridicat de nuditate, violenta si chiar unele scene absurde, implantate tocmai pentru a alimenta si expanda atmosfera de haos cu care regizorul a vrut sa eticheteze cultura vestica. 

Desi urmareste in mare parte nuvela lui Daumal, Alejandro Jodorowsky a fost nevoit sa improvizeze finalul – care este unul total neasteptat, si in care regizorul isi arata inca o data controlul pe care il are asupra productiei sale. Pe de-a-ntregul filmul este construit astfel incat sa fie o experienta unica si totala, incepand cu decorurile, muzica si modul patimas in care interpreteaza actorii, nimic nu a fost lasta la voia intamplarii.

Un must see.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here