Ziua in care nu se cumpara nimic sau distrugerea care mocneste in noua generatie

0
605

De câte ori nu ai simțit că lumea e nedreaptă, crudă și inconștientă și că oricât de bun ai fi, ea nu se va schimba? Chiar dacă tu nu arunci gunoaie pe jos, milioane de alți citadini da, chiar dacă tu faci loc oamenilor să iasă în stație la metrou, încă zece se așază în față ușilor și îi împiedică pe cei care vor să iasă, chiar dacă ai considerat că atitudinea ta e un exemplu în general, majoritatea îl ignoră… Nu-i așa că ți-a trecut prin cap măcar o dată o măsură radicală de trezire a conlocuitorilor orașului?


Ziua în care nu se cumpără nimic exploatează aceste mici și mari deranjări de zi cu zi. Ea propune să schimbe lumea într-un loc mai bun, fiindcă naște oameni alienați, meschini, supramunciţi dar și neputincioși, iar maniera prin care vizualizează atingerea acestui scop filtrat prin mințile tinerilor constă în atentate care atrag în mod real atenția lumii, dar mai ales care stopează consumul comercial chiar și pentru o zi. 


Piesa îi aparține tânărului dramaturg norvegian Kim Atle Hansen și este inspirată de ziua internațională de protest împotriva consumerismului care se sărbătorește spre sfârșitul lui noiembrie, Buy Nothing Day (BND). Deși în acest caz vorbim de tineri cu un background ușor diferit de al nostru, e ușor să rezonezi ca locuitor al României cu nemulțumirile lor.

Astfel avem un cuplu de tineri activiști, Petra și Andrei, care se hotărăsc să acționeze cumva după ce află că mama biologică a fetei este dată afară din fabrică pe nedrept fix în ziua în care se întâlnesc și o fac plasând o bombă în mall. Irina și Kati sunt două surori într-o trupă de muzică pop (un fel de Andre, dar mature), care urmează să cânte un cântec total nepotrivit la un concert pentru salvarea urșilor polari, la același centru comercial. Prima dintre surori este starul, pe când cea de-a doua nu posedă același talent și uneltește împotriva surorii ei. Ana, o vânzătoare într-un magazin de haine, fostă colegă de școală cu Irina, pur și simplu simte că nu are ce căuta pe lume așa că decide să împuște câțiva oameni, dintre care unul sigur să fie Irina. În fine, Petru și Toma sunt singurii infirmieri rămăși în urma disponibilizărilor la o casă de bătrâni, care trebuie să se ocupe cum pot de toți acei oameni în vârstă, însă munca se dovedește a fi copleșitoare. Ca atare, cei doi îi iau pe bătrânei la un protest la primărie și apoi îi duc la o înghețată la mall. 


Toate aceste neputințe personale și dorințe de mai bine converg evident, la mall, care marchează acel moment în care s-a umplut paharul și tensiunea explodează la propriu și la figurat: de la planul malițios al lui Kati de a-i provoca surorii sale o reacție alergică, la atentatul Anei care este unul pur distructiv, fără sens, în care toate frustrările și inabilitatea de a avansa în viață se strâng în vârful unui tub de pistol, la ceea ce fac Petra și iubitul ei reprezentad o distrugere cu scop, care atrage atenția în general (nu-și doresc că oameni să moară), însă trădând și o lipsă de direcție de acțiune a noii generații, care e dispusă să acționeze însă nu dețin un program clar al schimbării eficiente. 


Scenografia se folosește de mai multe elemente pentru a crea acea vervă și energie a generației noastre, a cluburilor în care ne învârtim, cluburi cu muzică interesantă și video-proiecții cu conținut relevant social uneori. Prin intermediul celor din urmă se completează sau amplifică caracterul personajelor. Un element de noutate este și faptul că ne deplasăm foarte mult în afara scenei de teatru și chiar ni se proiectează un clip stil reportaj de la TV cu comentariile personajelor în prezența unui reporter cu privire la explozia de la mall. 


Kim Atle Hansen a creat o piesă-protest împotriva tuturor nedreptăților lumii prin prisma tinerilor direct afectați și care pot, în virtutea vârstei și energiei să se opună, însă această tentativă, prost gestionată de avântul lor încă netrecut prin viață are consecințe grave. 

Distribuția:

Ana: Simona Cuciurianu

Kati: Cristina Găvruș

Petra: Ilinca Hărnuț

Andrei: Rolando Matsangos

Petru: Emil Măndănac

Toma: Andrei Morariu

Irina: Olivia Niță
DJ: Andreea Veder

 

Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru, este un proiect în cadrul Programului 9G la TNB.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here